Matkailu Pirkanmaa

Matkailu Pirkanmaa – Tutustu upeisiin matkakohteisiin Lomakulma.fi

Pirkanmaa tarjoaa monipuolisen matkakohteen, jossa yhdistyvät kaunis luonto, kulttuurihistoria ja vilkas kaupunkielämä. Tampereen kaupunki on alueen keskus, tunnettu teattereistaan, museoistaan ja upeista järvimaisemistaan.

matkailu pirkanmaa
By kallerna - Oma teos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=108092427

Matkailu Pirkanmaa – Lue lisätietoa alueen upeista matkakohteista

Pirkanmaa sijaitsee Länsi-Suomessa ja tarjoaa matkailijoilleen monipuolisen kokemuksen, joka sopii niin luontoa rakastaville, kulttuurinnälkäisille kuin aktiivisille kaupunkilomailijoillekin. Alueen tunnetuin kaupunki on Tampere, joka on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja tarjoaa monia nähtävyyksiä. Tampereella voit vierailla erilaisissa museoissa, kuten Vapriikissa ja Muuminmuseossa, tutustua historialliseen Finlaysonin alueeseen, ja ihailla koskenrantaa.

Pirkanmaa on myös ulkoilijan paratiisi, ja alueella on upeita luontokohteita. Kansallispuisto, kuten Seitseminen, tarjoaa upeita retkeilymahdollisuuksia ja mahdollisuuden nauttia luonnon rauhasta. Alueella on myös lukuisia järviä, jotka houkuttelevat kalastajia ja vesiharrastajia.

Pirkanmaalla voit myös kokea perinteistä suomalaista saunakulttuuria, ja alueella on useita saunoja, joissa voit rentoutua ja nauttia löylyistä. Lisäksi voit herkutella paikallisilla herkuilla, kuten mustikkapiirakoilla ja makkarakahveilla. Pirkanmaa tarjoaa monipuolisen matkakohteen, joka yhdistää kaupunkielämän, luonnonkauneuden ja kulttuurielämykset.

Nähtävyydet Pirkanmaalla

Pyynikin näkötorni on yksi Tampereen tunnetuimmista maamerkeistä. Tornista avautuu upea näkymä Pyhäjärvelle ja kaupunkiin. Pyynikin näkötorni on avoinna ympäri vuoden ja sinne pääsee helposti autolla, bussilla tai kävellen.

Tampereen taidemuseo on yksi Suomen vanhimmista taidemuseoista. Museon kokoelma koostuu lähinnä suomalaisesta ja eurooppalaisesta taiteesta. Taidemuseo järjestää myös vaihtuvia näyttelyitä, joissa esitellään sekä kotimaisia että kansainvälisiä taiteilijoita.

Näsinneula on Tampereen tunnetuin nähtävyys ja samalla Pohjoismaiden korkein näkötorni. Torni on 168 metriä korkea ja sen huipulta avautuu upea näköala yli kaupungin ja Pyhäjärven. Näsinneulaan pääsee helposti bussilla tai kävellen Tampereen keskustasta.

Tampereen tuomiokirkko on yksi kaupungin tunnetuimmista rakennuksista. Kirkko on valmistunut vuonna 1907 ja sen suunnittelusta vastasi arkkitehti Lars Sonck. Kirkko on avoinna yleisölle ja siellä järjestetään myös erilaisia konsertteja ja tapahtumia.

Vapriikin museokeskus on Tampereen museokeskus, joka esittelee kaupungin historiaa ja kulttuuria. Museokeskus sijaitsee Tampereen keskustassa ja sinne on helppo kulkea julkisilla kulkuneuvoilla. Vapriikissa on useita eri näyttelyitä, joissa esitellään Tampereen teollisuushistoriaa, suomalaista musiikkia ja monia muita mielenkiintoisia aiheita.

Pirkanmaan ulkopuolella voit vierailla Seitsemisen kansallispuistossa, joka tarjoaa upeita luontoreittejä ja mahdollisuuden nauttia kauniista luonnosta. Visavuori ja Serlachius-museot Mänttä-Vilppulassa esittelevät suomalaista taidetta ja kulttuurihistoriaa.

Haralanharju Valkeakoskella on suosittu lintujen tarkkailupaikka, ja Teisko Tampereen lähistöllä tarjoaa kauniita luontokohteita ja kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä.

Pirkanmaa on ihanteellinen matkakohde kaikille, jotka haluavat kokea upean luonnon, kulttuurin ja historian yhdessä paikassa.

By User: Faidros in fi-wiki - Oma teos; From fi-wiki: "Itse ottamani kuva Helvetinkolusta Helvetinjärven kansallispuistossa.", CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=490796

Pirkanmaan ilmasto

Pirkanmaan ilmasto vaihtelee maakunnan alueella, mutta se voidaan jakaa eteläboreaaliseen ja keskiboreaaliseen vyöhykkeeseen. Keskilämpötilat vaihtelevat noin kolmesta asteesta pohjoisosissa aina runsaaseen neljään asteeseen eteläosissa. Kylmin kuukausi on yleisesti helmikuu, kun taas lämpimin kuukausi on heinäkuu.

Kevät alkaa maakunnan lounaisosissa maaliskuun lopussa ja etenee pohjoisosia kohti huhtikuun alkupuolella. Kesä saapuu alaville seuduille toukokuun puolessavälissä, kun taas pohjoisen ylängöt saavat nauttia siitä muutaman päivän myöhemmin. Syksy ja talvi seuraavat vastaavaa kaavaa, alkamispäivien vaihdellessa alueittain.

Kasvukausi vaihtelee suurten järvien laaksoissa noin puolesta vuodesta noin 160 päivään ylänköseuduilla. Sademäärä Pirkanmaalla keskimäärin vaihtelee 600-700 millimetrin välillä vuosittain, ja suurimmat sademäärät mitataan yleensä ylänköalueilla.

Lumipeite saapuu maakunnalle yleensä joulukuun aikana ja häviää huhtikuussa. Lumi saapuu pohjoisista osista etelämmäksi ja vetäytyy keväisin päinvastaisesti.

Pirkanmaan ilmastossa esiintyvät nämä vaihtelut tekevät siitä mielenkiintoisen matkailukohteen ympäri vuoden, tarjoten erilaisia aktiviteetteja ja kokemuksia eri vuodenaikoina.

Pirkanmaan ruokakulttuuri

Pirkanmaan ruokakulttuuri on täynnä herkullisia perinneruokia, jotka kertovat alueen rikkaasta ruokaperinteestä. Monille tulee ensimmäisenä mieleen mustamakkara, joka valmistetaan verestä ja ryyneistä. Paikallisesti makkaraa kutsutaan tuttavallisesti ”mustaksi,” ja se tarjoillaan perinteisesti torilla kylmän maidon ja puolukkahillon kera.

Rievä on toinen pirkanmaalainen herkku, joka on vaalea perinneleipä, valmistettu ohrasta ja vehnästä. Rievä leivotaan löysästä taikinasta, ja se on parhaimmillaan uunituoreena voilla sipaistuna.

Sianliha on ollut aina suosittu raaka-aine Pirkanmaan alueella, ja siitä valmistetaan monenlaisia herkkuja. Kyrönkäristys on sian kyljestä valmistettu ruokalaji, joka haudutetaan liedellä vedessä sipulin, maustepippurin, suolan ja laakerinlehden kera. Toinen herkullinen ruoka on kastettava, joka valmistetaan sianlihaviipaleista, sipulista, pippureista ja katajanmarjoista.

Lisäksi löytyy perinteisiä ruokia kuten läskisoosi, aladobi, ja sianlihasoppa perunaklimpeillä. Pesälahna, joka on täytetty lahna, on paikallisesti tunnettu ja valmistetaan saunan hiilloksella.

Pirkanmaalla makeista herkuista nautitaan imelletyn perunalaatikon, imelletyn ruis-puolukkapuuron, talkkunan, ternijuuston (hörkkä) ja makean maitokiisselin (rakkauspuuro) muodossa. Nämä makeat herkut tarjoillaan yleensä hillon tai mehun kera ja kuuluvat vahvasti alueen ruokaperinteeseen.

Matkailu Pirkanmaa – Löydä upeat matkakohteet Lomakulma.fi

sastamalan kirkko pirkanmaa

Aktiviteetteja Pirkanmaalla

Pirkanmaalla on monipuolisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, jotka tarjoavat vierailijoille ja asukkaille mahdollisuuden nauttia alueen luonnosta, kulttuurista ja viihteestä. Alueen tarjoamat aktiviteetit kattavat laajan kirjon kiinnostuksen kohteita, kuten ulkoilu, kulttuurikohteet, ravintolat, museot ja historialliset nähtävyydet.

Viikinsaari, Tampere: Pääset nauttimaan vesielementistä Tampereen kauniissa ympäristössä. Voit ottaa laivan Laukontorilta Viikinsaareen, missä voit kokea luontopolkuja, uida rauhallisissa poukamissa ja pelata ulkopelejä.

Muumimuseo, Tampere: Tampere-talossa sijaitseva Muumimuseo esittelee Tove Janssonin alkuperäistä Muumi-taidetta. Se on hieno paikka sekä lapsille että aikuisille.

Birgitan polku, Lempäälä: Tämä retkeilyreitti tarjoaa kauniita järvi- ja metsämaisemia ja sopii lyhyistä kävelylenkeistä pitkiin vaelluksiin. Reitin varrella on mahdollisuus kokata nuotiopaikoilla ja yöpyä laavussa.

Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula: Serlachius-museot tarjoavat näyttelyitä suomalaisen paperiteollisuuden historiasta sekä nykytaiteesta. Paikka tunnetaan hienoista nykytaidenäyttelyistään.

Vehoniemen automuseo, Kangasala: Tässä automuseossa voi tutustua entisöityihin moottoriajoneuvoihin eri vuosikymmeniltä, ja sisäänpääsy on ilmainen.

Marskin salonkivaunu, Sastamala: Tämä junanvaunu palveli Mannerheimiä ruokailu- ja neuvotteluvaununa sotien aikana. Vaunuun on ilmainen sisäänpääsy.

Herra Hakkaraisen talo, Sastamala: Tämä on loistava kohde lapsiperheille, jotka rakastavat Mauri Kunnaksen lastenkirjoja. Täällä lapset voivat leikkiä ja tutkia Kunnaksen kirjoista tuttuja maisemia.

Helvetinkolu, Ruovesi: Helvetinkolu on vaikuttava kalliomuodostuma Helvetinjärven kansallispuistossa Ruovedellä. Se tarjoaa upean luontokokemuksen ja mahdollisuuden nähdä maankuoren liikahtelun muovaama kapea ja syvä kalliosola.

Pirkanmaan historiaa

Pirkanmaa on historiallisesti mielenkiintoinen alue, joka liittyy osittain Satakuntaan ja osittain Hämeeseen. Pääosa nykyisestä Pirkanmaasta kuului historiallisesti Ylä-Satakuntaan, mutta alueen historiaa monimutkaistaa se, että se ulottuu myös nykyisen Satakunnan puolelle. Pieni osa nykyisestä Pirkanmaasta kuuluu myös Ala-Satakuntaan. Pirkanmaan asutuksen keskus on ollut nykyisen Tampereen alueella vuosisatojen ajan. Pohjoisosat taas olivat pitkään erämaata. Erityisesti Tampereen perustaminen vuonna 1779 ja voimakas teollistuminen 1800-luvulla tekivät siitä alueen keskuksen.

Pirkanmaan historiaan kuuluu myös se, että ennen Tampereen perustamista alue oli pääasiassa Porin, Turun ja Hämeenlinnan vaikutuspiirissä. Nykyajan Pirkanmaa sijaitsee keskimäärin etelämpänä kuin vanha Ylä-Satakunta. Ajan myötä pohjoisia osia on liitetty naapurimaakuntiin, kuten Keski-Suomeen, kun taas eteläosia on liitetty Tampereen imussa vanhaan Hämeen maakuntaan kuuluviksi pitäjiksi, kuten Akaa ja Urjala.

Alueen esihistoriallinen aika on vanhaa, ja siellä on tehty monia löytöjä, jotka kertovat asutuksesta ja elinkeinoista. Alueella asuttiin jo viidennellä vuosituhannella ennen ajanlaskun alkua, ja erilaiset arkeologiset löydöt, kuten sarsankeramiikka, ovat osoittaneet alueen kivikautisen asutuksen. Pronssikaudella maanviljelys alkoi syrjäyttää pyyntitaloutta.

Keskiajalla Pirkanmaan kehitykseen vaikuttivat vesi- ja maantiet sekä niiden solmukohdat, kuten Nokian–Viikin tienoilla ja Pirkkalankylässä. Alueella asutus keskittyi Kokemäenjoen varrelle Sastamalaan ja nykyisen Nokian sekä Pyhäjärven etelärannalle. Alueen pohjoisosissa oli edelleen erämaata, joka alkoi asuttaa 1500-luvulla kruunun määräyksestä.

Pirkanmaan historia tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen alueen kehitykseen ja identiteettiin vuosisatojen varrella.

Matkailu Pirkanmaa – Sivustoltamme löydät parhaat lomakohteet 

Löydä hotellit ja lennot Pirkanmaa