Tanskan matkailukohteet

Tanskan matkailukohteet – Lue tietoa matkakohteista Tanskassa

Tanska on viehättävä matkailumaa, joka hurmaa vierailijat kauniilla rannoilla, historiallisilla kaupungeilla ja modernilla designilla. Täällä voi nauttia maailman parhaaksi rankatusta ruoasta, kokea satumaisen Tivoli-Gardens taian ja tutustua viihtyisiin kyläyhteisöihin.

tanskan matkailukohteet

Tanskan matkailukohteet – Löydä upeat matkailukohteet sivustomme kautta

Tanska, Pohjois-Euroopan pieni mutta vaikuttava maa, tarjoaa monipuolisen ja kiehtovan matkailukokemuksen. Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina on dynaaminen ja trendikäs kaupunki, jossa moderni arkkitehtuuri ja vanhan kaupungin charmikkaat kujat kohtaavat. Tivoli-Gardens, joka on yksi maailman vanhimmista huvipuistoista, on taianomainen paikka kaikenikäisille. Tanska on tunnettu myös kauniista rannoistaan, joita reunustavat upeat dyynit ja hiekkasärkät. Esimerkiksi Skagenin niemimaalla voi ihailla Pohjanmeren ja Itämeren yhtymäkohtaa. Pohjois-Jyllannin luonnonkaunis alue tarjoaa mahtavat puitteet ulkoilulle ja aktiviteeteille.

Tanskan historia on läsnä monissa kaupungeissa, kuten Aarhusissa, Odensessa ja Roskildessa, joissa voi tutustua kiehtoviin museoihin ja kulttuurikohteisiin. Tanskan kuninkaalliset linnoitukset, kuten Kronborgin linna Helsingørissä, kertovat menneistä ajoista ja tarjoavat mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Tanskalainen ruokakulttuuri on herkullinen sekoitus perinteitä ja nykyaikaa. Voit nauttia tuoreista merenelävistä, kuten graavilohi ja savustettu silli, sekä herkullisista leivonnaisista, kuten wienerbrød-pullista ja smørrebrød-voileivistä. Matkailijoita lumoavat myös viihtyisät kyläyhteisöt, kuten Ribe ja Ebeltoft, joissa voi aistia aitoa tanskalaista tunnelmaa ja vieraanvaraisuutta. Maaseudulla voi pyöräillä vehreillä pelloilla ja vierailla viihtyisissä maatiloilla.

Tanska on kaikkina vuodenaikoina hurmaava matkailukohde, jossa jokainen löytää oman suosikkinsa – oli se sitten kulttuuri, luonto, historia tai hyvä ruoka ja juoma

Sijainti ja ilmasto

Tanska, tuo viehättävä Pohjoismaiden maa, sijaitsee Jyllannin niemimaalla sekä lukuisilla saarilla, jotka tekevät maasta paikan, joka on kuin suoraan postikortista. Tanska on tunnettu siitä, että mikään sen osa ei ole kaukana merestä, ja pisimmilläänkin matkaa merenrantaan on vain hieman yli 50 kilometriä. Maan tärkeimpiin saariin kuuluvat Fyn ja Sjælland, jotka lepäävät Itämeren Kattegatin välissä. Nämä saaret yhdistyvät Jyllantiin useiden siltojen kautta, kuten Vähä-Belt, Iso-Belt ja Juutinrauma, jotka tekevät matkustamisesta saarelta toiselle helppoa ja vaivatonta. Kööpenhamina, Tanskan pääkaupunki, sijaitsee Sjællandin saaren itärannikolla ja tarjoaa vierailijoille monia kulttuurisia ja historiallisia nähtävyyksiä.

Tanskan maisema on pääosin laakeaa ja kumpuilevaa alankoa, eikä ylänköjä ole. Maan korkein huippu, Yding Skovhøj, kohoaa vain noin 172,5 metriä merenpinnan yläpuolelle, ja Tanskan yleisesti korkeimmat kohdat, kuten Ejer Bavnehøj ja Møllehøj, eivät juuri nouse sen yläpuolelle. Jyllannissa matalat moreeniharjanteet jakavat niemimaan kahteen osaan, ja rannikot vaihtelevat hiekkadyynien ja laguunien hallitsemista Pohjanmeren rannoista laajaan savitasankoon itäpuolella. Tanskassa on myös useita sisävesiä ja järvistä suurin on Sjællandin saaren pohjoisosassa sijaitseva Arresø.

Tanskan kallioperä on suhteellisen nuorta geologista historiaa, ja se koostuu pääasiassa liuskekivistä, jotka ovat muodostuneet liitu-, tertiääri- ja kvartäärikaudella. Maan pinta on pääosin savesta ja hiekasta koostuvaa. Suurin osa Tanskan maasta on laidunmaata, mutta pieniä istutettuja metsäalueita löytyy myös. Havupuut eivät kasva luonnostaan Tanskassa, mutta niitä viljellään joulukuusiksi, ja maa on tunnettu viljeltyjen joulukuusien viejänä maailmanlaajuisesti. Tanskassa asustaa runsaasti eläinlajeja, mukaan lukien saksanhirvi, metsäkauris, jänis ja siili.

Tanska on myös ylpeä neljästä kansallispuistostaan, joista viimeisin, Vattimeren kansallispuisto, liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2014. Lisäksi Tanskassa on upeita rantatörmäalueita, kuten Mønin saarella.

Tanskan ilmasto on leuto meri-ilmasto, ja sen pieni koko ja tasainen topografia tarkoittavat, ettei maassa ole suuria ilmastollisia eroja eri alueiden välillä. Talvet ovat viileitä, mutta eivät ankaria, ja lumipeite säilyy maassa keskimäärin noin 30 päivää vuodessa. Kesät ovat vaihtelevia, mutta harvoin kuumia. Sateita saadaan runsaasti, etenkin syksyisin. Tanska tarjoaa siis miellyttävän ilmaston, joka sopii hyvin sen kauniin maiseman kanssa.

tanskan maalaismaisemaa

Tanskan matkailukohteet ja nähtävyydet

Tanska on upea matkailumaa, joka tarjoaa monipuolisia kohteita niin kaupunkilomille kuin luontoretkeilyynkin. Alhaalta löydät top 15 matkakohdetta Tanskassa.

Tanskan matkailukohteet – Top 15 matkailukohteet Tanskassa

1. Kööpenhamina

Kööpenhamina, viileä, rauhallinen ja tyylikäs, on kaikin tavoin 2000-luvun skandinaavinen pääkaupunki. Se sijaitsee Öresundinsalmessa vastapäätä Malmöä, kohoaa Baltianmeren aaltojen yllä punatiilisten keskiaikaisten kattojen ja modernien rakennusten mosaiikissa. Siellä asuu yli miljoona tanskalaista ja se käsittää kaupunginosia kuten Vesterbro ja Christianshavn, joissa tyylikkäät kahvilat sijaitsevat ravintoloiden kuten Noman vieressä (joka on usein maailman suurimpana fine dining -ravintolana pidetty paikka!).

Pääkaupungin sydämessä sijaitsee viehättävä Indre By; kapeiden katujen ja kujien verkosto, jossa mahtava Rundetarn-torni ja Slotsholmenin muinaiset linnoitukset seisovat korkeina, ja Tivoli Gardens hehkuvat energiaa ja elämää. Lyhyesti sanottuna tässä todellisessa ”bucket list” -metropolissa ei koskaan ole tylsää!

2. Färsaaret

Färsaaret, jotka nousevat kuin jättiläismäiset kivimuodostelmat, missä Norjanmeri yhtyy Pohjoiseen mereen, ovat kuin legendojen maa. Niiden rannikot ovat äärimmäisen dramaattisia, veistettyjä ja jyrkkiä, vesiputousten muovaamia ja vihreän ruohon peittämiä.

Revontulet loistavat taivaalla, kun taas puutalot ja kylät piilottavat alleen riehakkaita kalastajien tavernoja ja pubeja, joissa paikalliset laulavat perinteisiä kansanlauluja. Vaikka Färsaaret ovat vain osittain osa Tanskaa (ne ovat itsehallinnollisia), nämä toiselta maailmalta näyttävät saaret eivät yleensä jätä kylmäksi!

3. Tanskan Riviera 

Tanskan Riviera ulottuu Seelannin pohjoisrannikkoa pitkin ja on koti Pohjoismaiden hienoimmille hiekkarannoille. Erityisen suosittuja ovat Helsingørin ja Hillerødin linna-kaupungit, jotka isännöivät mahtavia Kronborgin linnaa (Shakespearen Hamletin kotipaikka) ja eleganttia Frederiksborgin palatsia.

Rannoista Gilleleje ja Hornbæk ovat suosituimmat keltaisine hiekkarantoineen, jotka reunustavat aaltoilevia dyynimaisemia ja värikkäitä ruusupenkkejä. Ja sitten ovat rannikon metsät, kuten Gribskovin muinainen pyökkimetsä (nyt UNESCOn maailmanperintökohde) ja nuoremman Tisvilden männiköt.

4. Odense 

Odense, turistien suosima Funen-saaren helmi, on ehkä parhaiten tunnettu Hans Christian Andersenin synnyinpaikkana. Kuitenkin tässä viehättävässä kaupungissa on paljon muutakin kuin kunniakkaat näyttelyt ja monumentit ehkä suurimmalle sadunkertojalle (ja niitä on paljon!).

Kyllä vain, siellä ovat upean Egeskovin linnan upeat torret ja vallihaudat, uhkaava Knuds Kirke ja itse kuningas Knuutin hauta, kaduittain hienoja matalia skandinaavisia koteja, vanhankaupungin kiviset aukiot ja kaupungin laidalla narahtelevat puuvillatuulimyllyt. Lisäksi elävä yliopistoympäristö ja lukemattomat kahvilat tuovat energiaa ja yöelämää, kun taas Odense Zoo pysyy maan parhaana.

5. Skagen 

Skagen, terrakotan kattojen ja maalattujen puurakennusten rivit, hehkuvat syvänsinisen Pohjanmeren taustalla. Maalaustaiteilijoiden ja runoilijoiden suosima Tanskan pohjoisin kaupunki tunnetaan raikkaasta ilmastaan ja postikorttimaisesta sijainnistaan Jyllannin rantojen ja dyynien välissä.

Yksi vanha majakka toimii kaupungin pitkäaikaisena yhteytenä mereen, kun taas lasin, keramiikan ja käsityöliikkeiden runsauden ansiosta Skagenista on tullut taiteellisten ihmisten ja vapaamielisten kaupunki.

6. Roskilde

Roskilde on tullut tunnetuksi rock- ja pop-festivaalistaan, joka räjähtää Roskilden kentillä kesäkuussa ja heinäkuussa joka vuosi, ja siksi tämä Seelannin kaupunki on tullut melkein synonyymiksi huvittelulle. Kuitenkin, vaikka et mene sinne pystyttämään telttaa ja juhlimaan, Roskildella on paljon tarjottavaa.

Kaupungilla on pitkä historia, joka juontaa juurensa viikinkien pakanalliseen aikaan, ja vanhassakaupungissa on upea UNESCOn katedraali, Roskilden palatsin okrafasadit, arvostettu viikinkilaivamuseo Roskilden vuonon laidalla, joukko kiehtovia keskiaikaisia kivikirkkoja ja ystävällinen opiskelijaväestö, joka kulkee paikallisen yliopiston aikataulun mukaan.

7. Skjoldungernes Landin kansallispuisto 

Skjoldungernes Land on suhteellisen uusi lisäys Tanskan kansallispuistojen joukkoon, ja se on mielenkiintoinen ja kaunis alue, joka kattaa Frederikssundin, Roskilden ja Lejren alueita Seelannin sydämessä. Se on kuuluisa salaperäisistä viikinkihautauksistaan, jotka nousevat odottamatta ylös täällä aaltoilevista niityistä ja nurmikoista todisteena Rautakauden kuningas Skjoldin entisestä vallasta.

Kuuluisimmat näistä muinaisista hautajaisista löytyvät Lejren kaupungin ympäriltä, joka on käärittynä viehättäviin pyökkimetsiin ja koristeltu Ledreborgin palatsin kauniilla barokkikasvoilla ja hoidetuilla puutarhoilla.

8. Århus 

Tanskan toiseksi suurin kaupunki sijaitsee Kattegat-meren rannalla ja on ympäröity Djurslandin villeillä metsillä. Kaupunki, joka on aina nousussa, pursuaa kulttuuria ja perinnettä. Museot kuten ARoS ja Den Gamle By (yksi maan suurimmista ulkoilmamuseoista) houkuttelevat suuria väkijoukkoja, kun taas vanha keskusta, jossa on puolitiilisiä taloja ja germaanisia kunnallisia rakennuksia, on täydellinen kävelyretkille ja kahvilakulttuurista nauttimiselle.

Mielenkiintoiset putiikit esittelevät kaupungin luovuutta Strogetin ostoskadulla, ja Latin Quaterin tavaratalot ja teehuoneet ovat lähes vastustamattomia. Ja siitä ei edes mainita sähköistä yöelämää, jota johtaa massiivinen opiskelijaväestö lukukausien aikana!

9. Thyn kansallispuisto 

Thyn kansallispuisto ulottuu yli 240 neliökilometrin alueelle Jyllannin tuulisella kärjellä, ja se on paikka, joka pitää edelleen kiinni Skandinavian maineesta villien maisemien ja koskemattoman luonnon kauneuden suhteen.

Sen rajojen sisällä puisto kattaa aaltoilevia erämaita ja soita, rannikkojen dyynit on peitetty hiekanruskeilla merinurmillla, satunnaisia mänty- ja kuusimetsikköjä ja satunnaisia bukolisia kyliä pohjoisten aaltojen ääressä. Vaellus ja pyöräily ovat kaksi suosituimmista aktiviteeteista täällä, ja matkailijat, jotka haluavat tutustua puistoon, voivat nyt käyttää hyväkseen ylläpidettyjä polkuja, joita on lukemattomia kilometrejä.

10. Fredericia 

Fredericia, joka sijaitsee Jyllannin niemimaan ja kauniin Funen-saaren välissä, alkoi elämänsä tarkoituksenmukaisena linnoitetussa kaupungissa Tanskan alueiden suojelemiseksi Kolmikymmenvuotisen sodan jälkeen.

Tänään ja tämä konfliktien täyteinen menneisyys virtaa joka portista ja linnoituksesta, jotka muodostavat ympäröivät kaupungin muurit, kun taas monumentit kuten The Foot Soldier todistavat Frederician strategisesta tärkeydestä aina modernin ajan alkuun asti. Ja jos et ole kiinnostunut sotahistoriasta, kaupungissa on myös upea hiekkaranta kaupungin itärannalla, kauniin Palsgaard-järven ranta, joukko maalaismaisia Jyllannin tavernoita ja paljon muuta.

11. Billund

Billund, aivan Jyllannin niemimaan sydämessä, on tunnettu vain yhdestä asiasta: Lego. Tanskalainen yrittäjä Ole Kirk Christiansen aloitti Legon valmistuksen täällä 1900-luvun alussa, ja maailmanlaajuinen brändi edelleen ohjaa paikallista elämäntapaa.

Kaupungin ulkopuolella matkailijat löytävät Legon tehtaan, kun taas pala de résistance on varmasti kuuluisa Legoland Billund -teemapuisto, jossa mm. Adrenaliinia nostattava Dragon-vuoristorata, Polar X-plorer, Duplo Land ja tanskalaisinspiroitu Vikings River Splash houkuttelevat jopa kaksi miljoonaa kävijää vuosittain!

12. Bornholm 

Yksin jäänyt Baltianmeren aalloilla, Bornholmin saari on rento paikka, jossa matkailijat voivat etsiä suolaveden kylpiä kalastajakyliä, karuja merimaisemia graniittikallioineen, skandinaavisia puukaupunkeja, syviä metsiä ja merestä nousevia antropomorfisia monoliitteja.

Pohjoisessa upea Hammerenin niemimaa on suosikki kävelijöiden keskuudessa, ja siellä on tuulen pieksemät kalliot ja aaltoilevat maatilat, kivikirkkoja ja kauniita majakoita. Laaja Dueodde-ranta vetää myös väkeä, kun taas Almindingenin rotkot ja metsät ovat Euroopan mehiläishaukkojen ja merikotkien vahtimia. Lyhyesti sanottuna tämä on ehkä Tanskan kaunein luonnonhelmi!

13. Ribe 

Kuvauksellinen Ribe on Tanskan vanhin kaupunki. Sen juuret ulottuvat 9. vuosisadalle, ja sen jyrkät kivikadut ja kapeat kujat, jäätelönväriset mökit ja punatiiliset rakennukset ovat todisteita menneisyydestä, joka liittyy viikinkeihin ja keskiaikaiseen kaupankäyntiin.

Kaupungin sydämessä kohoavat Ribe-katedraalin mahtavat tornit ja tornit; arkkitehtoninen taideteos, joka on sanottu olevan yksi maan tyylikkäimmistä romaanisista rakennuksista. Ja kun historia ja perintö on käyty läpi, Riben loistavat ravintolat ja omatekoiset olut- ja makeiskaupat odottavat. Mukavaa.

14. Aalborg 

Aalborg ulottuu Limfjordin äärellä sijaitsevan viehättävän kaupungin ytimen yli, ja se on postiteollinen keskus, joka erottuu joukosta. Sen kaupunkikeskusta on koristeltu joukolla kuuluisia puolitiilisiä kartanoita, kun taas opiskelijat virtaavat kaupungin yliopistoihin lukukausien aikana ja tuovat mukanaan vilkkaan, nuoren tunnelman, joka täyttää rantakadun ja Jomfru Ane Gaden (jos uskot paikallisia, se on Skandinavian pisin juhlakatu).

Aalborg on myös tunnettu vuosittaisesta oudosta karnevaalistaan; yksi suurimmista Pohjois-Euroopassa, jolloin Jyllannin ihmiset tulvivat kaduille pukeutuneina, musiikin ja oluenhuuruisiin juhliin.

15. Kerteminde 

Ihanteellinen matkailijoille, jotka haluavat nähdä ajan pysähtyneen puoleltaan kauniilla Funen-saarella, Kerteminde tarjoaa viehättävän valikoiman puutaloja ja kiemurtelevia kivisiä katuja. Kaupungin keskus ei ole juurikaan muuttunut myöhäisestä keskiajasta lähtien, huolimatta muutamista houkuttelevista kahviloista ja ravintoloista, kun taas upeat näyttelyt kuten Ladbyn viikinkilaiva ja kuuluisan kansallisen maalarin Johannes Larsenin koti lisäävät ripauksen muinaista historiaa ja kulttuuria kokonaisuuteen.

Toiset suuntaavat Kertemindeen matkalla Romson saaren tuulisille ulottumille, jossa osa Tanskan kaukaisimmista luonnonmaisemista odottaa kaikessa karussa loistossaan!

Tanskan matkailukohteet – Löydä upeat matkakohteet Lomakulma.fi

kööpenhamina tanska

Tanskan perinteet ja kulttuuri

Tanska on maa, joka yhdistää perinteen ja modernin elämäntyylin ainutlaatuisella tavalla. Tanskalaiset ovat ylpeitä kulttuuristaan, joka kunnioittaa menneisyyttä ja samalla omaksuu uusia trendejä ja ideoita:

Hygge-elämäntapa: Tanskalaiset ovat tunnettuja hygge-elämäntavastaan, joka korostaa kodikkuutta, läheisyyttä ja hyvinvointia. Hygge tarkoittaa nautinnollista hetkeä, joka voi syntyä esimerkiksi ystävien seurassa kynttilänvalossa tai kupillisella kuumaa juomaa. Tämä filosofia on levinnyt ympäri maailmaa ja inspiroinut monia etsimään yksinkertaisia iloja elämässään.

Tanskalainen ruoka: Tanskan ruokakulttuuri on monipuolinen ja perustuu paikallisiin raaka-aineisiin. Perinteisiin tanskalaisiin ruokiin kuuluvat esimerkiksi smørrebrød (avo voileivät), frikadeller (lihapullat) ja æbleskiver (omenapallot). Tanska tunnetaan myös laadukkaista juustoistaan ja leivonnaisistaan.

Design ja taide: Tanska on ollut pitkään designin ja taiteen keskuksena, ja maassa on syntynyt monia maailmankuuluja muotoilijoita, kuten Arne Jacobsen ja Hans J. Wegner. Tanskalainen design tunnetaan yksinkertaisesta ja toiminnallisesta estetiikastaan, ja se vaikuttaa monien ihmisten arkeen ympäri maailmaa.

Kansallismuseo ja historian kunnioitus: Tanskalaiset pitävät historiaansa arvossa, ja Kansallismuseo (Nationalmuseet) Kööpenhaminassa tarjoaa kiehtovan katsauksen maan menneisyyteen. Näyttelyissä voi tutustua muun muassa viikinkien aikaan, kuningas Christian IV:n hallintokautena ja Tanskan siirtomaihin.

Ympäristötietoisuus: Tanska on tunnettu ympäristötietoisesta lähestymistavastaan, ja maa on asettanut tavoitteita kestävän kehityksen edistämiseksi. Pyöräily on suosittu liikkumismuoto, ja tuulivoiman käyttö energiantuotannossa on yleistä.

Tanska on maa, joka tarjoaa matkailijoilleen mielenkiintoisen yhdistelmän perinteitä, nykyaikaisuutta ja hyvinvointia. Tanskalaiset ovat ylpeitä kulttuuristaan ja toivottavat vieraat tervetulleiksi tutustumaan maansa ainutlaatuiseen tunnelmaan ja perinteisiin.

Tanskan ruokakulttuuri

Tanskan ruokakulttuuri on monipuolinen ja tarjoaa maistuvia herkkuja niin perinteisissä ruoissa kuin modernissa keittiössäkin. Tanskalaisten ruoissa korostuu raaka-aineiden tuoreus ja laatu. Tässä muutamia Tanskan ruokakulttuurin keskeisiä piirteitä:

  1. Smørrebrød: Tanskan perinteisin ruoka on smørrebrød, avo voileipä. Se koostuu siivusta tummaa ruisleipää, voista, ja päällisistä kuten kalasta, lihasta, juustosta ja kasviksista. Smørrebrød on yleinen valinta lounaaksi ja sitä tarjoillaan usein erilaisissa variaatioissa.

  2. Frikadeller: Frikadellit ovat suosittu perinneruoka, joka valmistetaan yleensä sianlihasta ja naudanlihasta.. Frikadellerit tarjoillaan perunamuusin ja kastikkeen kanssa.

  3. Æbleskiver: Æbleskiverit ovat pieniä, pyöreitä omenapalloja, jotka paistetaan pannulla. Niitä syödään erityisesti joulun aikaan ja ne tarjoillaan usein tomusokerin ja hillojen kera.

  4. Pitaleipä: Tanskalaiset pitaleivät ovat suosittuja, ja niitä täytetään usein erilaisilla aineksilla, kuten salaateilla, lihalla ja kastikkeilla.

  5. Juustot: Tanskalaiset juustot ovat herkullisia ja monipuolisia. Maassa valmistetaan monenlaisia juustoja, mukaan lukien Danablu ja Gamle Ole.

  6. Kalat: Tanska on ympäröity merellä, joten kala on tärkeä osa ruokakulttuuria. Silakka ja lohi ovat suosittuja kaloja, ja niitä tarjoillaan usein erilaisina kalaruokina ja savustettuina.

  7. Leivonnaiset: Tanskassa on pitkä leivonnaisten perinne. Lisäksi æbleskiverien lisäksi maassa nautitaan erilaisista leivonnaisista, kuten wienerbrod (voitaikina), hindbærsnitter (vadelmakakku) ja kanelbullar (kanelipullat).

  8. Juhlaruoat: Tanskassa on monia perinneruokia, joita nautitaan erityisissä juhlissa. Esimerkiksi jouluna tarjoillaan usein siankylkeä, punajuuria ja riisipuuroa.

Tanskan ruokakulttuuri on monipuolinen ja tarjoaa herkkuja eri vuodenaikoina ja tilaisuuksissa. Tanskalaiset panostavat laatuun ja nauttivat yhdessä syömisestä, mikä tekee ruoasta ja aterioista tärkeän osan maan kulttuuria.

Tanskan historiaa

Esihistoria Ensimmäiset peuranmetsästäjät saapuivat Tanskaan noin 13 000 vuotta sitten, kun jääkausi lähestyi loppuaan. Muutamia tuhansia vuosia myöhemmin ilmasto muuttui riittävän lämpimäksi metsästykseen ja alkuperäisiä härkiä metsästettiin. Myöhäiskivikaudella, noin 4000 vuotta sitten, säilyneet esineet, hautalöydöt ja saviastiat tarjoavat meille näkymän tuohon aikaan.

Viikinkiaika 800-luvulta 1000-luvulle saakka tanskalaiset olivat tunnettuja viikinkeinä, jotka levittäytyivät laajalle Eurooppaan. Viikingeillä oli maine ryöstelijöinä, mutta he myös harjoittivat kauppaa. Kuningas Harald Sinihammas vakiinnutti kristinuskon aseman Tanskassa ja yhdisti Tanskan ja Norjan. Knuut Suuri hallitsi Tanskaa, Norjaa, Etelä-Ruotsia, Pohjois-Saksaa ja Englantia.

Keskiaika 1100- ja 1200-luvuilla Tanska oli Itämeren alueen vahvin valtio ristiretkien myötä. Maan hallinta ulottui Viroon, mutta se joutui myöhemmin luovuttamaan sen saksalaiselle ritarikunnalle. Kalmarin unionin myötä Tanska, Norja ja Ruotsi yhdistyivät tanskalaiskuninkaan kruunun alla, mutta Ruotsi erosi unionista myöhemmin.

Uskonpuhdistus ja myöhäisemmät tapahtumat Uskonpuhdistuksen yhteydessä kuningas otti haltuunsa kirkon omaisuuden ja vahvisti valtaansa. 1600-luvulla Tanska kävi monia sotia Ruotsia vastaan ja menetti alueitaan. Myöhemmin teollistuminen alkoi 1800-luvulla ja Tanska liittyi Natoon 1949. Maahanmuutto ja siihen liittyvät politiikat ovat olleet tärkeä osa Tanskan nykyaikaista historiaa.

Tanskan matkailukohteet – Löydä hotellit ja lennot