Suomen Lappi matkailu

Suomen Lappi matkailu – Tutustu upeisiin matkakohteisiin Lomakulma.fi

Suomen Lappi on pohjoinen paratiisi, joka lumoaa matkailijat upeilla maisemillaan, revontulillaan ja ainutlaatuisella saamelaiskulttuurillaan.

yllästunturi lappi
By J-P Kärnä, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=661102

Suomen Lappi matkailu – Lue lisätietoa alueen upeista matkakohteista

Suomen Lappi on matkailijan unelmakohde, joka tarjoaa poikkeuksellisia luontoelämyksiä ja kulttuurisia aarteita. Lapin upeat maisemat ulottuvat laajoista tuntureista ja syvistä metsistä järvien ja jokien ympäröimään luontoon. Talvisin Lappi on hiihtäjän ja talviurheilun harrastajan paratiisi, tarjoten loistavat mahdollisuudet niin lasketteluun kuin hiihtoon. Kesäisin alueella voi nauttia valoisista öistä ja upeista vaellusreiteistä, jotka paljastavat Lapin kauneuden aivan uudella tavalla.

Yksi Lapin suurimmista vetonauloista ovat revontulet, jotka valaisevat taivaan pohjoisilla leveysasteilla. Revontulet ovat mystinen ja lumoava näky, ja monet matkailijat saapuvat Lappiin nimenomaan niiden toivossa. Saamelaiskulttuuri on kiinteä osa Lapin identiteettiä, ja matkailijat voivat oppia lisää saamelaisten perinteistä, kuten poronhoidosta ja saamelaisesta taiteesta.

Lapin kunnat, kuten Rovaniemi ja Inari, tarjoavat mahdollisuuden tutustua paikalliseen elämään ja nauttia paikallisista herkuista, kuten poronlihasta ja kalasta. Majoitusvaihtoehdot vaihtelevat perinteisistä hirsimökeistä lumilinnoihin ja igluihin, jotka tekevät Lapin matkasta entistä unohtumattomamman. Lapissa panostetaan voimakkaasti kestävään matkailuun, ja matkailijat voivat nauttia luonnosta kunnioittaen ja ekologisesti. Suomen Lappi on paikka, joka tarjoaa matkailijoille unohtumattomia kokemuksia luonnon kauneudesta ja ainutlaatuisesta kulttuuristaan.

Lapin luonto ja ilmasto

Lapin maakunta sijaitsee pohjoisessa Suomessa ja kattaa valtavan pinta-alan, joka on 100 367 km². Maakunta rajoittuu pohjoisessa Norjan Tromssan ja Finnmarkin lääneihin, idässä Venäjän Murmanskin alueeseen ja Karjalan tasavaltaan, etelässä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan ja lännessä Ruotsin Norrbottenin lääniin. Lapin maantieteellinen sijainti ulottuu suunnilleen 66. ja 70. leveyspiirien välille, ja suurin osa Lapista sijaitsee napapiirin pohjoispuolella.

Lapin maakuntakeskus on Rovaniemi, joka on samalla yliopistokaupunki ja alueensa kaupan, hallinnon ja koulutuksen keskus sekä urheilu- ja kulttuurikaupunki. Rovaniemi on myös Euroopan suurin kaupunki pinta-alaltaan. Muita merkittäviä kaupunkeja ovat Kemi, Tornio ja Kemijärvi. Kemi ja Tornio muodostavat eräänlaisen kaksinapaisen kaupunkikeskuksen, ja ne ovat erityisiä rajakaupunkeja, jotka ovat lähes yhteenkasvaneet Ruotsin puolella sijaitsevan Haaparannan kanssa.

Lapissa sijaitsee monia upeita luontokohteita, kuten Inarijärvi, joka on maakunnan suurin järvi, sekä suuret joet kuten Kemijoki, Tornionjoki ja Ounasjoki. Maakunnan korkein kohta on Enontekiön Halti, joka kohoaa Suomen puolella 1 324 metriin merenpinnasta. Lapin kallioperä kuuluu Fennoskandian kilpialueeseen ja on hyvin vanhaa, osa siitä muodostui yli 2500 miljoonaa vuotta sitten.

Maakunnassa on myös rikkaita luonnonvaroja, kuten kultaa, joka löydettiin alueelta 1860-luvulla ja käynnisti kultaryntäyksen. Lisäksi Lapissa on rauta-, kromi-, nikkeli-, kupari- ja platinaryhmän metallien kaivoksia. Lampivaarassa sijaitsee Euroopan ainoa toimiva ametistikaivos, joka on avoin yleisölle ja osa Pyhä-Luoston kansallispuistoa.

Lapin ainutlaatuinen ilmasto vaihtelee subarktisesta mantereiseen, ja alueella koetaan kesällä yöttömät yöt ja talvella kaamos, jolloin aurinko ei nouse lainkaan. Lapin eri osissa ilmasto voi vaihdella merkittävästi, ja lämpimän terminen kesäkausi vaihtelee Rovaniemellä ja Kilpisjärvellä. Lapin talvet ovat lumisia, ja yhtenäinen lumipeite kestää useita kuukausia. Lappiin kuuluu useita kansallispuistoja, kuten Lemmenjoen, Oulangan, Pallas-Yllästunturin, Perämeren, Pyhä-Luoston, Riisitunturin, Syötteen, Urho Kekkosen ja Sallan kansallispuistot, jotka tarjoavat upeita mahdollisuuksia luontomatkailulle ja ulkoilulle. Lapin monipuolinen luonto, rikas kulttuuri ja ainutlaatuinen ilmapiiri tekevät siitä houkuttelevan matkailukohteen ympäri vuoden.

rovaniemi lappi
Rovaniemi By MattiKSinisalo at fi.wikipedia - dad's photo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1499535

Nähtävyydet Lapissa

Lappi on Suomen pohjoinen maakunta, joka tunnetaan upeasta luonnostaan, lumisista maisemistaan ja ainutlaatuisista kulttuuristaan. Se on suosittu matkailukohde ympäri vuoden, tarjoten vierailijoille monipuolisia kokemuksia ja nähtävyyksiä. Lapin nähtävyyksiin kuuluvat upeat tunturimaisemat, laajat metsäalueet ja lukuisat järvet ja joet. Lapin luonto tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet patikointiin, hiihtoon, kalastukseen, melontaan ja muihin ulkoilma-aktiviteetteihin. Talvisin Lapissa voi kokea revontulien loiston ja lumisen talven lumon.

Rovaniemen Joulupukin Pajakylä: Rovaniemen Joulupukin Pajakylä on maailmankuulu Joulupukin koti, joka sijaitsee Napapiirin pohjoispuolella. Pajakylä tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tavata itse Joulupukki ympäri vuoden. Voit nauttia joulutunnelmasta, lähettää postia Pukille ja ihmetellä joulun taikaa tässä ainutlaatuisessa paikassa.

Levin hiihtokeskus: Levin hiihtokeskus on yksi Lapin suosituimmista laskettelukeskuksista. Se sijaitsee Levin kylässä ja tarjoaa monipuolisia laskettelurinteitä ja hiihtomahdollisuuksia. Levin hiihtokeskus houkuttelee talviurheilun ystäviä ympäri maailmaa.

Inarijärvi ja Saariselkä: Inarijärvi on Lapin suurin järvialue, joka tarjoaa upean ympäristön kalastukseen, veneretkiin ja luonnonkauneuteen. Saariselkä puolestaan on suosittu lomakohde Inarijärven rannalla, ja se houkuttelee matkailijoita ympäri vuoden upeilla maisemillaan ja ulkoilumahdollisuuksillaan.

Ruska-aika Lapissa: Lapin syksyinen ruska-aika on lumoava näky, kun puut ja pensaat vaihtavat väriään kultaisten ja punaisten sävyjen valloittaessa maiseman. Parhaimmillaan ruska-aika näkyy syyskuun puolivälistä lokakuun alkuun, ja se houkuttelee valokuvaajia ja luonnon ystäviä ihailemaan tätä luonnonihmettä.

Syötteen kansallispuisto: Syötteen kansallispuisto on kaunis luontokohde, joka tarjoaa upeita patikointi- ja ulkoilumahdollisuuksia sekä upeita näkymiä tunturimaisemiin. Kansallispuisto sijaitsee Pudasjärvellä ja Posiolla ja on suosittu kohde luonnon ystävien keskuudessa.

Kiilopää: Kiilopää on suosittu retkeilykohde Saariselän alueella. Se tunnetaan upeista vaellusreiteistään, hiihtoladuistaan ja talviaktiviteeteistaan. Kiilopää tarjoaa mahdollisuuden nauttia Lapin kauniista luonnosta ympäri vuoden.

Jäähotelli Kemi SnowCastle: Kemi SnowCastle on joka vuosi rakennettava lumesta ja jäästä tehty hotelli, joka tarjoaa vierailijoilleen ainutlaatuisen majoituselämyksen. Hotelli on koristeltu upeilla jääveistoksilla ja se on avoinna talvikaudella.

Korouoma rotkolaakso: Korouoma on vaikuttava rotkolaakso, joka tarjoaa upeita patikointireittejä ja luontonähtävyyksiä. Rotkolaakso sijaitsee Posiolla ja houkuttelee luonnonystäviä ja vaeltajia nauttimaan kauniista maisemista.

Ranua eläinpuisto: Ranua eläinpuisto on Suomen pohjoinen eläinpuisto, jossa voi nähdä arktisen alueen eläimiä, kuten karhuja, hirviä ja lumileopardeja. Eläinpuisto tarjoaa mahdollisuuden oppia ja tutustua arktiseen eläimistöön.

Revontulet: Lappi on yksi maailman parhaista paikoista nähdä revontulia, jotka ovat luonnonilmiöitä, jotka syntyvät, kun aurinkotuulen hiukkaset törmäävät maan ilmakehän kanssa ja aiheuttavat valoilmiön taivaalla. Lappi sijaitsee pohjoisella leveysasteella, lähellä napapiiriä, mikä tekee siitä ihanteellisen paikan revontulien bongaukseen.

Arktikumin tiedemuseo: Jos haluat tauon talvesta, Arktikumin tiedemuseo tarjoaa näkemyksen siitä, miten Arktinen alue muuttuu ja millaista elämä on niin pohjoisessa. Museossa on myös upea lasitunneli, joka tarjoaa mahdollisuuden nähdä revontulia pimeällä illalla tai iltapäivällä.

Suomen Lappi matkailut – Löydä upeat matkakohteet Lomakulma.fi

joulupukin pajakylä

Lapin ruokakulttuuri

Lapin ruokaperinteet heijastelevat alueen luontoa ja vuodenkiertoa. Tunturivesistä saadaan herkullista kalaa, metsistä löytyy riistaa ja marjoja, ja pelloilla viljellään ohraa, naurista ja puikulaperunaa. Lisäksi porotaloudella on Lapissa pitkät perinteet, ja erilaiset pororuoat ovat olennainen osa pohjoisen ruokakulttuuria.

Yksi tunnetuimmista lappilaisista ruoista on poronkäristys, joka sai alkunsa poronlihan jäädyttyä ja siitä vuoltiin ohuita, nopeasti kypsyviä viipaleita pannulle. Perinteinen poronkäristys paistetaan poron rasvassa, voissa tai silavassa, maustetaan mustapippurilla ja suolalla, ja siihen lisätään usein sipulia ja katajanmarjaa. Haudutusliemenä voi olla olut tai vesi, ja klassiset lisukkeet ovat puikulaperunasta tehty pottuvoi sekä marjasurvos, kuten puolukkaa tai hillaa.Alhaalta muutamia suosittuja ruokia, joita Lapissa tulisi ehdottomasti maistaa:

Loimulohi on herkullinen lappilainen perinneruoka. Loimulohi valmistetaan kypsentämällä kalaa miedolla lämmöllä nuotion tai takkatulen lähellä. Kalan fileet kiinnitetään laudanpätkään puutapeilla, ja tuloksena on aromikas ja mehevä kalaruoka.

Poronkäristys: Poronliha on Lappiin kuuluva kulmakivi, ja poronkäristys on klassinen lappilainen annos. Se valmistetaan paistamalla poronlihaa pannulla pitkään ja se tarjoillaan yleensä perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.

Sienet, marjat ja perunat: Lapissa syödään paljon sieniä ja marjoja, kuten mustikkaa, puolukkaa, lakkaa ja tyrniä. Lapin marjat ovat tunnettuja ravinnerikkaina superfoodeina. Puikulaperuna on Lapin oma erikoisuus, ja sitä käytetään monenlaisissa ruoissa, kuten uuniperunoina ja perunamuusina.

Leipäjuusto: Narskuva leipäjuusto on suomalainen klassikko, ja Lapissa se tarjoillaan usein lämpimänä ja erilaisten lisukkeiden, kuten lakkojen, kera. Leipäjuustoa voi myös kastaa kahviin perinteen mukaan.

Ohrarieska on perinteinen lappilainen leipä, joka paistetaan ohueksi leivotuista rieskoista. Rieskat kypsennetään hyvin kuumassa uunissa ja tarjoillaan lämpiminä voin kera, mikä tekee niistä herkullisen ja täyttävän lisäkkeen lappilaisiin aterioihin.

Lapin juomat: Lapin Kulta on tunnettu olut, vaikka se nykyään valmistetaankin Lahdessa. Lapissa on myös pienpanimoita, kuten Tornion Panimo ja Lapin Panimo, jotka tarjoavat monipuolisia oluita. Lisäksi Lapissa valmistetaan marjamehuja ja muita paikallisia juomia, kuten tyrnimehushottia.

Aktiviteetit Lapissa

Lapin aktiviteetit tarjoavat mahdollisuuden kokea pohjoinen luonto ja ainutlaatuiset elämykset vuoden ympäri. Valittavanasi on monenlaisia tapoja tutustua Lapin luontoon ja kulttuuriin. Tässä joitakin esimerkkejä Lapin aktiviteeteista:

Husky-safarit: Husky-ajelu on olennainen osa Samin kulttuuria. Voit valita monenlaisista husky-safareista, joista osa sisältää pitkiä ajomatkoja ja toiset tarjoavat rentouttavampia kokemuksia. Se on ainutlaatuinen ja jännittävä tapa kokea Lappi.

Saariselkä: Saariselkä on Euroopan pohjoisin hiihtokeskus ja ihanteellinen paikka ulkoilmaurheilun ystäville. Alueella on Suomen pisimmät kelkkamäet, ja se tarjoaa monia talviurheilumahdollisuuksia.

Joulupuisto: Joulupuisto on maanalainen teemapuisto, joka tarjoaa kaiken pehmoisista poroista reessä ajeluihin. Puistossa voit vierailla piparkakkutalon leipomossa, tonttutyöpajassa ja Joulupukin toimistossa.

Lumikylä: Lumikylä Kittilässä on kokonaan jäästä ja lumesta rakennettu hotelli, joka uudistetaan vuosittain. Hotellissa on jäähalli, ravintola ja jopa jääkappeli, jossa voi järjestää ainutlaatuisia häitä.

Lumikelkkasafari: Lumikelkkasafari tarjoaa jännittävän tavan tutustua Lappiin. Safarien kesto vaihtelee, ja voit valita erilaisia kokemuksia, kuten porojen tapaamisen tai revontulien bongauksen.

Vaellus ja patikointi: Tutustu Lapin upeaan luontoon patikoimalla kansallispuistoissa ja vaellusreiteillä.

Kalastus: Kokeile talvikalastusta jäällä tai kesäkalastusta Lapin järvillä ja joilla.

Porotilavierailu: Käy paikallisella porotilalla oppiaksesi lisää poroista ja sami-kulttuurista.

Melonta ja veneretket: Nauti järvien ja jokien rauhallisista melontaretkistä tai veneilyistä.

Saunominen ja avantouinti: Rentoudu perinteisessä suomalaisessa saunassa ja viilennä itsesi avantouinnilla.

Metsästys: Osallistu paikallisiin metsästysretkiin, kuten hirvenmetsästykseen.

Suomen Lappi matkailu – Sivustoltamme löydät parhaat lomakohteet 

Löydä hotellit ja lennot Lappi