Matkailu Päijät-Häme

Matkailu Päijät-Häme – Tutustu upeisiin matkakohteisiin – Katso nähtävyydet Päijät-Häme

Päijät-Häme on monipuolinen matkakohde Etelä-Suomessa, joka hurmaa kävijänsä upeilla järvimaisemilla, metsäisillä alueilla ja Lahden talviurheilun tunnelmalla. Alue tarjoaa mahdollisuuksia niin luonnonystäville, urheiluharrastajille kuin kulttuurinnälkäisillekin.

matkailu päijät häme
By kallerna - Oma teos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=108765902

Matkailu Päijät-Häme – Lue lisätietoa alueen upeista matkakohteista

Päijät-Häme sijaitsee Etelä-Suomessa ja koostuu Päijät-Suomen ja Kanta-Hämeen alueista. Matkakohteena se ihastuttaa kävijöitä monipuolisella luonnolla, joka sisältää lukuisia järviä, vehreitä metsiä ja maisemia kruunaavia mäkiä. Päijät-Hämeen helmi on Päijänne-järvi, jonka rannat tarjoavat loistavia mahdollisuuksia vesiharrastuksille, kuten veneilylle ja kalastukselle.

Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen keskus, on tunnettu talviurheilusta, ja se houkuttelee vuosittain niin hiihtäjiä kuin urheilutapahtumista kiinnostuneita. Lahdessa järjestetään myös kulttuuritapahtumia, ja kaupunki on koti useille museoille, jotka esittelevät alueen historiaa ja taideperinnettä.

Matkailijoille tarjoutuu mahdollisuus nauttia alueen rauhasta ja luonnonkauneudesta esimerkiksi patikoiden tai pyöräillen. Lisäksi Päijät-Häme tarjoaa hyvinvointipalveluita, kuten kylpylöitä ja terveyskeskuksia, jotka täydentävät kokemusta rentoutumisesta ja hemmottelusta. Yhteisöllinen ilmapiiri ja monipuoliset aktiviteetit tekevät Päijät-Hämeestä houkuttelevan matkakohteen kaikenikäisille ja -tyyppisille matkailijoille.

Nähtävyydet Päijät-Hämeellä

Päijät-Häme tunnetaan monipuolisesta luonnostaan ja historiallisista kohteistaan. Alueella yhdistyvät kauniit järvimaisemat, vehreät metsät sekä viehättävät historialliset kohteet. Päijät-Häme tarjoaa vierailijoilleen monipuolisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä aina kulttuurista luontokohteisiin. Maakunnan pääkaupunki on Lahti, joka on tunnettu muun muassa urheilutapahtumistaan ja kulttuuritarjonnastaan.

Luonnonystävät voivat nauttia Päijät-Hämeen lukuisista järvistä, kuten Päijänteestä, jotka tarjoavat upeat puitteet veneilyyn, kalastukseen ja luonnonrauhaan. Alueen kansallispuistot, kuten Päijänteen kansallispuisto, houkuttelevat retkeilijöitä tutustumaan monimuotoiseen luontoon ja maisemiin

Heinola: Ravintola Kettu ja Kana

Heinolassa sijaitseva perinteinen ruokapaikka, Ravintola Kettu ja Kana, tarjoaa arkisin lounasta ja päivittäin maittavia à la carte -illallisia. Ravintolan erikoisuutena ovat reilut kanaruoat, tarjoiltuna isoina ja herkullisina annoksina. Kokeile vaikka banaaninlastajan kanaa tai hunajakanaa. Ravintolassa on kaksi puolta: toinen toimii ravintolana ja toinen kahvila/konditoriana, josta saa herkullisia leivoksia. Ravintola on perustettu jo vuonna 1988, ja sen nimi sai inspiraationsa suomalaisista kettu-saduista.

Heinola: Heinolan talous-muovi ja lelu 

Heinolan talous-muovi ja lelu on suosittu vierailupaikka lapsiperheille. Kaupasta löytyy tuhansia erilaisia leluja sekä muovi- ja taloustuotteita. Valikoimaan kuuluvat muun muassa legot, lautapelit, erilaiset autot ja kestävät muovilelut. Lisäksi tarjolla on monipuolinen valikoima taloustavaroita aina keittiövälineistä pöytäliinoihin.

Hollola: Kiikunlähde 

Kiikunlähde Hollolassa on uskomattoman kaunis luontokohde, jossa sijaitsee hämmästyttävän värikäs lähde. Satumaisen näköinen luontokohde tarjoaa vierailijoille upean nähtävyyden keskellä luontoa.

Iitti: Kahvila Rantamesta 

Rantamesta on rento rantaravintola Iitissä, seututien 363 varrella. Terassilla voi nauttia kahvista, jäätelöstä, pitsasta ja burgereista. Pitsat on nimetty Vuolenkosken ja Koskenniskan kylien vesistön paikkojen mukaan, ja valikoimasta löytyy herkullisia vaihtoehtoja. Kahvila sijaitsee kätevästi lähellä kylän vierasvenelaitureita, mahdollistaen myös veneellä saapumisen.

Kärkölä: Huovilan puisto 

Huovilan puisto Kärkölässä on vaikuttava ja klassisen kaunis puisto, jossa on myös mukava kotiseutumuseo. Alueella on mahdollisuus osallistua metsävaellukselle, luoden kokonaisvaltaisen kokemuksen kauniista ympäristöstä.

Lahti: Moottoripyörämuseo

lahti moottoripyörämuseo
By Hezzu - Oma teos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61469093

Moottoripyörämuseo Lahtisssa tarjoaa mahdollisuuden tutustua eri aikakausien moottoripyöriin rock-henkisessä ympäristössä. Museo on sijoitettu Niemen venesatamaan ja tunnetaan luovasta prätkien esillepanosta. Paikka houkuttelee motoristeja, ja sen edustalla voi nähdä usein paikalle saapuneiden omia pyöriä. Museon yhteydessä toimii kahvila-ravintola Ace Cafe.

Orimattia: Loma-Lassila

Loma-Lassila Orimattilassa tarjoaa mökkimajoitusta ja aktiivisia maatilaleirejä lapsiperheille. Irtiotto arjesta on mahdollista hirsimökissä, ja kesä-heinäkuussa järjestettävät maatilaleirit tarjoavat lapsille mahdollisuuden tutustua maatilan eläimiin ja arkeen.

Orimattila: Hotelli Teltta 

Hotelli Teltta Orimattilassa tarjoaa ekologista ja elämyksellistä majoitusta. Telttakylä on rakennettu vanhan villatehtaan ullakolle, joka on yli 120 vuotta vanha. Teltat ovat eristettyjä ja varustettu lämmityksellä, ilmanvaihto, valot ja sähköpistorasiat. Tarjolla on 10 kpl kahden hengen telttoja, 1 yhden hengen teltta ja 1 perheteltta. WC-, suihku- ja keittiötilat ovat yhteiset. Suunnittelijana kansainvälisesti tunnettu arkkitehti Antti Evävaara.

Padasjoki: Naivistitaiteilija Enni Idin mökki 

Enni Idin oli itseoppinut naivistitaiteilija, jonka taiteilijakoti sijaitsee Padasjoella, Kellosalmen kylässä. Se on kauttaaltaan koristeltu kukka- ja lehvämaalauksin, jotka kissojen lisäksi olivat hänen lempiaiheitaan.

Urajärven kartano ja kulttuuripuisto: 

urajärven kartano
By Kotivalo - Oma teos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41254205

Urajärven kartano on 1600-luvulla rakennettu upea kartano, joka sijaitsee Urajärven eteläisessä päässä niemenkärjellä. Kartano säilyi lähes 250 vuotta aatelisen von Heideman -suvun omistuksessa ja toimii nykyisin kartanomuseona. Suurikokoinen englantilaistyylinen puisto ympäröi kartanoa, ja siellä kulkee maisemapolku, jolla voi ihastella taideteoksia ja levähtää alueen kauneudessa. Museo avattiin vuonna 1928, tehden siitä Suomen vanhimman kartanomuseon. Paikassa toimii myös kesäkahvila ja kesäteatteri, jotka täydentävät vierailukokemusta.

Matkailu Päijät-Häme – Löydä upeat matkakohteet Lomakulma.fi

päijät-häme päijänne
By Juhsta - Oma teos, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42755320

Päijät-Hämeen luonto ja ilmasto

Päijät-Hämeen ilmastoa leimaavat sen monet järvet, joiden vaikutus näkyy vuodenaikojen vaihtelussa. Vuoden keskilämpötila asettuu yleisesti maakunnan koillisosan vajaan +4,5 asteen ja lounaisimman osan +5,0 asteen välimaastoon. Samaan aikaan vuoden keskimääräinen sademäärä vaihtelee maakunnan alueella 600 ja 650 millimetrin välillä.

Päijät-Hämeen pieni, mutta luonnonkaunis maakunta ulottuu Eteläisen Päijänteen ympäriltä Salpausselän eteläosiin. Ilmastollisesti se sijoittuu eteläboreaaliseen ilmastovyöhykkeeseen. Salpausselän eteläpuolella, maakunnan eteläisimmässä osassa, järvimaisema on vähäisempi. Toisin kuin muualla maakunnassa, täällä vesistöt eivät hallitse maisemaa yhtä vahvasti. Päijänteen lisäksi merkittäviä järvialueita ovat Lahden Vesijärvi, Heinolan ympäristön Ruotsalainen ja Konnivesi sekä Hartolan Jääsjärvi ja Rautvesi.

Päijät-Hämeen ilmastolle on tyypillistä vuoden keskilämpötilan vaihtelu, joka vaihtelee maakunnan koillisosan +4,5 asteesta lounaisimman osan +5,0 asteeseen. Kylmintä on usein helmikuussa, jolloin lämpötila voi laskea -6,5 asteeseen, erityisesti Hartolan seudulla. Kesäisin, etenkin heinäkuussa, lämpötila kohoaa tyypillisesti 17 asteeseen. Lahden seudulla rekisteröidään eniten hellepäiviä, keskimäärin 20 kesässä, ja jopa syyskuussa voi olla lämpimiä päiviä. Toisaalta Asikkalan Pulkkilanharjulla vesistöjen ympärillä hellepäiviä on vähemmän, noin 10 kesässä..

Päijät-Hämeen ruokakulttuuri

Päijät-Hämeen itäosaa leimaavat laajat vesistöt ja tiheät metsät, kun taas eteläosassa viljellään monipuolisesti viljaa. Perinteiset päijäthämäläiset raaka-aineet ovat olleet ohra, kaura, peruna, kala ja liha. Erityisesti järvikalat, kuten muikut, siika, särki, ahven, hauki ja Vesijärven lahna, ovat olleet merkittävässä asemassa ruokakulttuurissa.

Hollolalainen näkkileipä eli pitoleipä on alueellinen herkku, joka nautitaan usein hämäläisen piimäjuuston kanssa. Lisäksi itä-hämäläinen leipäkulttuuri tunnetaan ohrasta valmistetusta piposta ja rukiista leivotusta röpörieskasta.

Päijäthämäläisellä pitopöydällä on perinteisesti tarjottu lammasta sekä juomana sahtia, joka on olennainen osa hämäläisiä juhlia. Jälkiruokana päijäthämäläiset herkut sisältävät leipäressua, talkkunoita ja rusinasoppaa.

Päijät-Hämeessä, erityisesti Asikkalan kunnassa, on ollut merkittävä rooli perunanviljelyn ja perunaruokien kehittämisessä. Axel Laurell, asikkalalainen kappalainen 1700-luvulla, oli perunan kasvatuksen edelläkävijä, joka vaikutti viljelytapojen kehittämiseen ja perunan käytön edistämiseen eri ruokalajeissa. Tunnettuja perunaruoista ovat lohikeitto, perunatuuvinki, perunamunavoi ja penkkivelli.

Norri-kuppi on päijäthämäläinen perinnejuoma, joka toimii vastineena irlantilaiselle Irish Coffee -kahvijuomalle. Ennen kuin isännät pääsivät nauttimaan Norri-kupista, päätöksenteko vaati neuvotteluja. Kun yhteisymmärrys saavutettiin, päätös sinetöitiin Norri-kupilla. Juomaa valmistettaessa kahvikuppiin laitettiin lusikka, ja päälle kaadettiin pannukahvia niin, että lusikan pesä peittyi. Tämän jälkeen lisättiin pirtua niin, että lusikka vielä näkyi juoman joukosta. Sokeria sai lisätä oman maun mukaan.

Matkailu Päijät-Häme- Löydä upeat matkakohteet Lomakulma.fi

päijät-häme heinola
Löydä hotellit ja lennot Päijät-Hämeessä