Hotellit Salla

Hotellit Salla – Vertaa hotellit Lomakulma.fi

Salla on lumoava matkakohde Suomen Lapissa, tarjoten vierailleen upeaa luontoa, hiljaisuutta ja rauhaa. Se tunnetaan erityisesti talviurheilusta ja revontulista, mutta tarjoaa unohtumattomia kokemuksia ympäri vuoden.

hotellit salla

Hotellit Salla – Vertaa hotellit sivustomme kautta

Salla tarjoaa vierailleen monipuolisen valikoiman luontoon ja seikkailuun liittyviä elämyksiä. Tämä rauhallinen ja idyllinen paikka sijaitsee syvällä Lapin metsien syleilyssä, ja se on erityisen tunnettu upeista maisemistaan, puhtaasta ilmastaan ja revontulistaan.

Sallan kesä tarjoaa mahdollisuuksia retkeilyyn, pyöräilyyn ja kalastukseen monissa järvissä ja joissa. Kansallispuistoissa, kuten Sallatunturin kansallispuisto, voit ihastella upeita tunturimaisemia ja erämaaluontoa. Talvella Salla muuttuu hiihtäjien ja laskettelijoiden paratiisiksi, ja Sallatunturin hiihtokeskus houkuttelee aktiivisia lomalaisia.

Yksi Sallan ehdottomista vetonauloista on mahdollisuus bongata revontulia. Sallan sijainti napapiirillä ja kaukana suurista valosaasteista tekee siitä täydellisen paikan revontulien tarkkailuun. Voit jopa nauttia revontuliin keskittyvistä kierroksista ja retkistä oppaiden johdolla. Sallan kulttuuri ja historia ovat myös mielenkiintoisia. Sallan kotiseutumuseo ja kirkko tarjoavat mahdollisuuden tutustua paikalliseen perinteeseen. Vierailijat voivat myös kokea saamelaisen kulttuurin ja perinteen Sallan monissa kulttuuritapahtumissa.

Salla on täydellinen paikka niille, jotka etsivät rauhaa, hiljaisuutta ja luonnonkauneutta Lapin sydämessä. Se tarjoaa mahdollisuuden unohtumattomiin luontoelämyksiin, oli vuodenaika mikä tahansa.

Suositut hotellit ja majoituspaikat Salla

Salla tarjoaa vierailleen monipuolisen valikoiman hotelleja, joissa voi nauttia mukavasta majoittumisesta Lapin luonnon keskellä. Alta löydät muutamia esimerkkejä Sallan suosituista hotelleista ja muista majoitus mahdollisuuksista. Muista, että tiedot muuttuvat ajan myötä ja epätarkkuuksia voi ilmetä. Käytä sivun alussa olevaa hakua, jolla löydät parhaiten juuri sinulle sopivan hotellin.

1. Holiday Club Salla Apartments

Holiday Club Salla Apartments on laadukas 3,5 tähden huoneistohotelli, joka sijaitsee kätevästi kävelymatkan päässä Keselmäjärven Uimarannasta Sallan kauniissa ympäristössä. Hotelli tarjoaa vierailleen monipuolisia mukavuuksia, kuten ilmaisen Wi-Fi-yhteyden yleisissä tiloissa ja maksuttoman omatoimisen pysäköinnin. Huoneistot ovat tilavia ja niissä on hyvin varustellut keittiöt, joiden avulla voit valmistaa omia aterioitasi. Lisäksi jokaisessa huoneistossa on pyykinpesukone ja kuivausrumpu, mikä tekee pidemmästäkin majoittumisesta helppoa ja vaivatonta. Takan lämmössä voit rentoutua ja nauttia lomastasi Lapin maisemissa.

2. Sallatunturin tuvat

Sallatunturin Tuvat on korkeatasoinen 4 tähden mökkikylä, joka tarjoaa vierailleen upean sijainnin kävelymatkan päässä Keselmäjärven Uimarannasta Sallan kauniissa ympäristössä. Majoituspaikka tarjoaa laadukkaita mukavuuksia, mukaan lukien ilmainen Wi-Fi-yhteys yleisissä tiloissa ja maksuton omatoiminen pysäköinti. Mökkejä on yhteensä 64, ja ne ovat tilavia ja hyvin varusteltuja, mukana lukien oma keittiö. Voit valmistaa omia aterioitasi ja nauttia niistä takan lämmössä.

3. Hotel Takka-Valkea

Hotel Takka-Valkea on viehättävä majoituspaikka, joka sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Salla Tourist Infosta. Majoituspaikka tarjoaa mukavuuksia, kuten ilmaisen Wi-Fi-yhteyden yleisissä tiloissa ja maksuttoman omatoimisen pysäköinnin. Majoituspaikassa on ravintola, josta voit tilata herkullisia aterioita. Aamuisin voit herätä herkulliseen tilauksen mukaan valmistettuun aamiaiseen, joka on saatavilla lisämaksusta.

4. Loma-asunto Kinttaanpirtti

Kinttaanpirtti sijaitsee Sallan kauniissa Lapin maisemissa osoitteessa 98790 Salla. Tämä loma-asunto tarjoaa majoittumisvaihtoehdon suuremmallekin ryhmälle, sillä siinä on kuusi makuuhuonetta, mikä mahdollistaa jopa 20 vieraan majoittumisen. Majoituspaikan varusteluun kuuluu takka, mikroaaltouuni, uuni, astianpesukone ja televisio, joten voit nauttia kodin mukavuuksista lomasi aikana. Loma-asunnosta löytyy myös pyykinpesukone, mikä helpottaa pidempiaikaista majoittumista.

5. Kuuru Lakeside

Kuuru Lakeside tarjoaa majoitusta Sallassa ja sijaitsee vain 2,9 kilometrin päässä Salla-tunturista. Tämä majoituspaikka tarjoaa vierailleen kauniin terassin, jolta avautuu upea näkymä tuntureille. Lisäksi majoituspaikassa on käytettävissä ilmainen yksityinen pysäköinti, ja tarvittaessa on mahdollista järjestää lentokenttäkuljetus lisämaksusta. Kaikissa majoitusyksiköissä on ilmastointi, jääkaappi, mikroaaltouuni, kahvinkeitin sekä mukava suihkutila varustettuna ilmaisilla kylpytuotteilla. Huoneissa on myös työpöytä, oma kylpyhuone, hiustenkuivaaja ja liinavaatteet, jotta vierailusi olisi mahdollisimman miellyttävä.

Hotellit Salla – Löydä lisää majoitusvaihtoehtoja sivun alussa olevan haun avulla

Salla nähtävyydet ja ajanviete

Salla tarjoaa vierailleen monia upeita nähtävyyksiä ja aktiviteetteja Lapin ainutlaatuisessa ympäristössä. Voit nauttia upeasta ja koskemattomasta luonnosta, kokea Lapin taian ja seikkailla ympäröivissä metsissä ja tuntureilla.

Sota -ja jälleenrakennusajan museo: Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo sijaitsee Sallan vanhalla asema-alueella, rautatieläisten entisessä asuinrivitalossa Sallan keskustan tuntumassa. Museorakennuksessa on näyttelytilojen lisäksi museokauppa ja -kahvila. Museoalueella on myös ulkonäyttelyalue ja Sallan Rajakievari, joka toimii tilana vaihtuville näyttelyille ja kulttuuritapahtumille. Museon perusnäyttely kertoo 1900-luvun alun Kuolajärvestä ennen sotia, levottomista sota-ajoista sekä sodan jälkeen koittaneesta valtavasta jälleenrakennusurakasta, jossa sodassa koeteltu Sallan kunta ponnisteli jälleen uuteen nousuun.

Sallatunturin huippuSallatunturin laskettelukeskuksen huipulla sijaitseva pohjoisten luonnonilmiöiden havainnointipaikka on todellinen aarre niille, jotka rakastavat luonnon kauneutta ja erämaan taikaa. Tältä paikalta avautuvat upeat näkymät vuonna 2022 perustettuun Sallan kansallispuistoon. Täällä voit todistaa monenlaisia pohjoisia luonnonilmiöitä, kuten revontulia, keskiyön aurinkoa, aamusumuja ja upeaa ruskan loistoa erämaassa. Tunturin huipulta löytyy myös mukavuuksia, kuten perinteinen kota, jossa voit lämmitellä ja nauttia eväistäsi. Lisäksi voit rentoutua riippukeinuissa ja ihailla ympäröivää luontoa.

Napapiiri: Sallassa Napapiiri kulkee Hautajärven kylän kohdalla, ja se symboloi Sallan ainutlaatuista asemaa porttina Lappiin ja arktiselle alueelle. Napapiirin sijainti on ilmiö, joka liikkuu hyvin hitaasti. Vuonna 2000 pohjoinen napapiiri kulki 66°33’39” pohjoista leveyttä (tai desimaalilukuna 66,56083°).

Kullaojan putous: Kullaojan putous on piilotettu metsän uumeniin, koristellen kirkasvetisen lammen vierustaa sadunomaisissa maisemissa, joissa eksyneen retkeilijän seuraan liittyvät metsänhaltijat ja menninkäiset. Tämän luonnonihmeen löytäminen palkitsee vaivan, sillä se tarjoaa vertaansa vailla olevan luontokokemuksen. Naruskalla, Värriönpirtintien varrella, on opastava viitta, joka ohjaa sinut oikeaan suuntaan kohti putousta. Polku putoukselle on noin puolen kilometrin mittainen. 

Tuntsan erämaa-alue: Tuntsalta, Pohjois-Sallasta, avautuu upea näkymä Euroopan suurimpaan erämaahan, joka jatkuu Venäjän rajan toiselle puolelle. Tuntsa on suosittu kohde retkeilijöille, kalastajille ja metsästäjille, ja aluea on halkaistu UKK-vaellusreitillä. UKK-reitti tarjoaa upeat mahdollisuudet tutustua paikan luontoon ja Tuntsan laajaan erämaahan, mukaan lukien historialliset metsäpaloalueet.

Sallan kirkko: Sallan nykyinen kirkko on peräisin vuosilta 1948–1950 ja sen suunnittelusta vastasivat arkkitehdit Eero Eerikäinen ja Osmo Sipari. Kirkon rakentamiseen saatiin apua Tanskan luterilaisilta seurakunnilta. Kirkko sijaitsee Sallan keskustassa, ja sen kirkkosalin pinta-ala on 630 neliömetriä. Kirkossa on 600 istuinpaikkaa, ja sen tapulin korkeus on 35 metriä.

Sallan kansallispuisto: Sallan kansallispuiston erämaiset ikimetsät ovat säilyneet vuosisatoja, ja ne ulottuvat rotkolaaksoista soille ja ylängölle. Puiston retkeilyreitit tarjoavat mahdollisuuden tutustua jääkauden muovaamiin harjuihin, kuruihin ja kirkasvetisiin lampiin. Iso Pyhätunturin huipulta voit ihailla laajoja maisemia, jotka ulottuvat Venäjälle saakka. Täällä voit nauttia hiljaisesta erämaasta, jonka yöhön mahtuvat linnunradan tähdet, revontulet ja keskiyön aurinko kesäisin. Talvella tykkymetsät lumineen ovat henkeäsalpaavan kauniita.

Aktiviteetit

Sallan hiihtokeskusSallan hiihtokeskus on ihanteellinen kohde niille, jotka haluavat kokea suomalaista hiihdon perinnettä ja lumisia seikkailuja keskellä upeita tunturimaisemia. Alueella voi nauttia hiihdon hurmasta ja kauniista erämaaluonnosta ilman ruuhkia ja kiirettä. Sallan hiihtokeskus tarjoaa monipuolisia rinteitä, jotka sopivat kaikenlaisille hiihtäjille, niin aloittelijoille kuin kokeneillekin laskijoille. Rinteiden lisäksi keskuksesta löytyy maailman vanhimman suksen todisteena historiallisia tapahtumia sekä modernimpaa hiihto- ja lumilautailuhupia. 

Karhunkierros Luontokeskus: Karhunkierroksen Luontokeskus sijaitsee Etelä-Sallassa napapiirin tuntumassa. Tämä luontokeskus toimii Suomen tunnetuimman vaellusreitin, Karhunkierroksen (82 km), lähtö- ja päätepisteenä. Lisäksi täältä lähtee kohti pohjoista Sallatunturille johtava Topsakantaival-reitti (45 km), joka on osa valtakunnallista UKK-vaellusreittiä. Luontokeskuksen tarjoamiin palveluihin kuuluvat kahvila, josta voi hankkia makeita ja suolaisia herkkuja, näyttely, joka esittelee Lapin luontoa ja eläimistöä, fatbike-pyörien vuokraus, retkeilyvarusteiden myynti, matkailuneuvonta ja ilmainen langaton internet.

Muita aktiviteetteja Sallassa ovat mm.

  • Melominen: Sallan alueella sopii melontaan Aatsinkijoki ja Hangasjärvi.
  • Lintujen tarkkailu: Sallan monipuolinen luonto houkuttelee lintuharrastajia, ja alueella on rakennettu lintutornit lintujen havainnointia varten.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Voit ihailla kauniita maisemia muun muassa Iso Pyhätunturin ja Ruuhitunturin päältä sekä vierailla erikoisissa luonnonmuodostumissa, kuten Aatsinginhauta ja Kaunisharju.
  • Kalastaminen: Alueen vesistöt tarjoavat mahdollisuuksia kalastukseen. Onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja jokamiehenoikeudella.
  • Marjastus ja sienestys: Sallan metsistä voi poimia mustikoita, puolukoita ja sieniä sesongin aikana.
  • Näyttely: Sallan Luontokeskuksessa voit tutustua alueen geologiseen historiaan ja vanhojen metsien luontoon Metsähallituksen luontonäyttelyssä.
By User Patokoski on fi.wikipedia - Originally from fi.wikipedia; description page is (was) here. Published on 2006-05-14., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1049035
Sallan historiaa

Sallan alueella on pitkä ja rikas historia, joka ulottuu kauas menneisyyteen. Tämä alue on ollut asuttua jo kauan ennen nykyaikaa, ja ihmiset saapuivat tänne todennäköisesti noin 10 500 vuotta sitten viimeisen jääkauden päätyttyä, kun Sallan jääjärvi purkautui. Alueella keskityttiin kivikaudella erityisesti järvien ja vesireittien läheisyyteen.

Sallan kansallispuiston alueella on löydetty esihistoriallisia asuinpaikkoja ja pyyntikuoppia, jotka liittyvät peuran metsästykseen. Esihistorialliset asuinpaikat eivät aina jätä selkeitä jälkiä maastoon, mutta niitä voidaan tunnistaa esinelöytöjen ja muiden merkkien perusteella.

Viimeistään 1500-luvulta alkaen Sallan alue oli osa Kuolajärven lapinkylää, joka tunnetaan myös nimellä siida. Tämä alueen asukkaat olivat metsäsaamelaisia. Ruotsin hallinnolliset asiakirjat ja verotus jakoivat saamelaiset kahteen pääryhmään: metsäsaamelaisiin ja tunturisaamelaisiin. Metsäsaamelaiset asuivat kausiasuinpaikoillaan metsästäen ja kalastaen, kun taas tunturisaamelaiset siirtyivät vuotuisessa kiertokulussaan poronhoitoalueiden ja tunturien välillä. Lapinkyläjärjestelmä säilyi voimassa aina 1700-luvulle saakka.

Kuolajärven lapinkylä oli merkittävä osa tätä järjestelmää, ja se kuului Ruotsin ja Venäjän väliselle rajavyöhykkeelle. Suomalaisia uudisasukkaita alkoi saapua Kuolajärvelle 1600-luvulla, ja he toivat mukanaan maatalouden ja karjanhoidon perinteen, mikä toi uuden ulottuvuuden alueen elinkeinoihin. Suomalainen ja saamelainen väestö elivät osittain erillään mutta myös rinnakkain, ja tämä mahdollisti kulttuurien vaikutteiden vaihdon.

Sallan kunnan historia jatkuu vuodesta 1936 lähtien, kun nimi muutettiin Sallaksi. Kunta oli aiemmin osa Kuolajärveä ja sijaitsi osin myös nykyisen Venäjän puolella. Kunnan historiaan liittyy niin sotia kuin taloudellista nousua ja laskua. Muuttoliike ja väkiluvun vaihtelut ovat leimanneet alueen kehitystä.

Sallan historia kertoo monimuotoisesta menneisyydestä, joka ulottuu vuosituhansien päähän ja kertoo alueen muutoksista ja sopeutumisesta eri aikakausina.

Katso myös nämä: 

Sallan kotisivut

Hotellit Salla – Vertaa hotellit sivustomme kautta

hotellit salla
Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=613957