Hotellit Kristiinankaupunki

Hotellit Kristiinankaupunki – Vertaa hotellit Lomakulma.fi

Kristiinankaupunki lumoaa kävijänsä historiallisella Raatihuoneellaan värikkäillä puutaloillaan ja merellisellä tunnelmallaan.

hotellit kristiinankaupunki
By Vnnen - Oma teos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84149850

Hotellit Kristiinankaupunki – Vertaa hotellit sivustomme kautta

Kristiinankaupunki, joka usein tunnetaan myös nimellä tarjoaa matkailijoilleen unohtumattoman sekoituksen historiallisia aarteita ja merellistä charmia. Kaupungin sydän on Vanha Raatihuonee, jota ympäröivät upeat puutalot, joista osa juontaa juurensa 1600-luvulle asti. Kapeat kujat, värikkäät rakennukset ja idyllinen tunnelma tekevät kävelystä kaupungin kapeilla kujilla todellisen aikamatkan menneisyyteen.

Kristiinankaupungin historia ulottuu aina 1600-luvulle, ja se näkyy kaupungin arkkitehtuurissa ja historiallisissa kohteissa.  Kaupungista löydät upeita kirkkoja ja muita nähtävyyksiä, jotka antavat omaleimaista tunnelmaa matkailijoille.  Meri on olennainen osa Kristiinankaupungin viehätystä, ja kaupungin satama-alue tarjoaa rauhallisen paikan nauttia meren läheisyydestä. Voit myös tutustua Kristiinankaupungin saaristoon, joka tarjoaa upeita maisemia ja mahdollisuuden rentoutua merellisessä ympäristössä.

Kristiinankaupunki on täydellinen matkakohde niille, jotka arvostavat historiaa, arkkitehtuuria ja merellistä tunnelmaa. Kaupunki kutsuu vierailijoitaan astumaan taaksepäin aikojen saatossa säilyneisiin maisemiin ja nauttimaan aitoa pohjalaista vieraanvaraisuutta.

Vertaa parhaat ja edullisimmat hotellit Kristiinankaupungissa

Booking.com
Suositut hotellit ja majoituspaikat Kristiinankaupunki

Kristiinankaupunki tarjoaa monipuolisen valikoiman hotelleja, jotka sopivat erilaisiin matkustajien tarpeisiin ja budjetteihin. Kaupungin hotellit heijastavat sen historiallista tunnelmaa ja tarjoavat usein viihtyisiä majoitusvaihtoehtoja niin perhelomailijoille kuin liikematkustajillekin.

1. Hotel Leila

Hotel Leila tarjoaa viihtyisää majoitusta aivan Kristiinankaupungin historiallisen Vanhan Kaupungin sydämessä. Majoituspaikka huomioi vieraidensa tarpeet tarjoamalla monipuolisia palveluita, kuten ilmaisen täyden aamiaisen päivittäin, maksuttoman Wi-Fi-yhteyden ja mahdollisuuden ilmaiseen omatoimiseen pysäköintiin. Hotellissa on myös pyykinpesutilat, mikä tekee pidemmästäkin vierailusta vaivatonta ja mukavaa. Vieraille on tarjolla sähköauton latauspiste, edistäen ympäristöystävällisiä matkustustapoja. Hotellin alueella voi nauttia yksityisestä rannasta, luoden mahdollisuuden rentoutua ja nauttia meren läheisyydestä.

2. Hotel Alma

Hotel Alma tarjoaa viihtyisää majoitusta aivan Kristiinankaupungin historiallisen Vanhan Kaupungin läheisyydessä. Majoituspaikan palveluihin kuuluu päivittäin tarjolla oleva ilmainen mukaan otettava aamiainen, mikä tarjoaa matkailijoille hyvän startin päivään. Lisäksi hotellissa on maksuton Wi-Fi yleisissä tiloissa ja ilmaisia omatoimisia pysäköintimahdollisuuksia. Hotel Alma huomioi asiakkaidensa tarpeet tarjoamalla kätevän mahdollisuuden pyykinpesuun. Tämä lisäpalvelu tekee pidemmästäkin majoittumisesta vaivatonta ja mukavaa.

3. Hotel Kristina

Hotel Kristina sijaitsee meren äärellä Kristiinankaupungin keskustassa. Ravintola ja Panorama-terassi tarjoavat upean merinäkymän, josta voit ihastella myös historiallista puutalokaupunkia.

Hotellit Kristiinankaupunki – Löydä lisää majoitusvaihtoehtoja sivun alussa olevan haun avulla

Kristiinankaupunki nähtävyydet ja ajanviete

Kristiinankaupunki on täynnä historiallista viehätystä ja monipuolisia aktiviteetteja matkailijoille. Vanha Raatihuoneentori keskellä Vanhaa Kaupunkia tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kuljeskella kapeilla kujilla ja ihailla värikkäitä puutaloja, jotka kertovat kaupungin pitkästä historiasta.

Ruutukanava: Ruutukaava Kristiinankaupungissa juontaa juurensa vuoteen 1649, jolloin sen perusti Pietari Brahe Pohjanlahden kaupankäynnin vahvistamiseksi. Museoviraston mukaan Kristiinankaupungin keskustan ruutukaava on erinomaisesti säilynyt esimerkki suurvalta-ajan kaupunkisuunnittelusta. Kaupunki on onnekseen välttynyt suurilta tulipaloilta, mikä on mahdollistanut rakennusten säilymisen eri aikakausilta. Suurin osa rakennuksista on peräisin 1800-luvulta, kun taas vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1700-luvulta. 

Kissanpiiskaajankuja: Kissanpiiskaajankuja saa nimensä useista eri tarinoista. On epäselvää, liittyykö nimi Skaftungista saapuneisiin laivanrakentajiin vai onko totta, että kaupunki palkkasi aikanaan henkilön poistamaan kissaruton kaupungista. Joka tapauksessa tämä noin kolmen metrin levyinen kujanne on yksi Suomen kapeimmista kaduista, ja silti se on kaksisuuntainen!

Kivisilta: Kaupunkiin johtava kivisilta, vuonna 1845 käyttöönotettu, on todennäköisesti  Pohjoismaiden pisimpiä. Silta ulottuu yli 300 metrin matkalla.

Raatihuone: Kaupungin raatihuone on vaikuttava valkoinen rakennus kello­torneineen. Vuonna 1856 valmistunut rakennus on suunniteltu E. B. Lohrmannin toimesta ja edustaa kaupungin neljättä raatihuonetta. Kello­torni kohoaa korkeuksiin ja on nähtävissä kaukaa kaupungin siluetissa.

Tullituvat: Suomen ollessa vielä osa Ruotsin valtakuntaa kaupunkiin saapuvilta kauppiaita verotettiin pienellä tullimaksulla. Vuosina 1680 ja 1720 rakennetut tullituvat ovat jäänteitä näiltä ajoilta.

Myllykallio: Kaupunkiin saapuvat voivat ihailla Myllykalliota, joka sisältää vaikuttavan tuulimyllyn osana kaupungin siluettia. Aikaisemmin kaupungissa oli peräti yhdeksän tuulimyllyä, mutta nykyään niistä on säilynyt vain yksi. Näillä myllyillä aikoinaan jauhettiin jauhoa ympäröivän maaseudun viljoista.

Kulttuuritalo Dux: Rantakadun varrella sijaitseva tiilitalo toimii nykyään monitoimikeskuksena nimeltä Kulttuuritalo Dux. Rakennuksessa on aiemmin toiminut muun muassa elokuvateatteri, kuparipannu- ja nahkatehdas. Talon kunnostusprojekti toteutettiin muutama vuosi sitten, ja tällä hetkellä siellä toimii elokuvateatteri Bio Dux. Lisäksi tiloja on mahdollista vuokrata konsertteihin, kokouksiin, näyttelyihin sekä yksityistilaisuuksiin.

Japanilainen puutarha: Tutustu viehättävään japanilaiseen puutarhaan Kristiinankaupungissa! Käyntipuutarha on avoinna koko kesän 2023 ajan. Puutarhan suunnittelussa on otettu vaikutteita Japanista, Norjasta ja Italiasta, luoden ainutlaatuisen yhdistelmän eri kulttuurien piirteitä. Opastetut kierrokset ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, tarjoten mahdollisuuden syventyä puutarhan kauneuteen ja tarinaan.

Aktiviteetit

Cittaslow reitti: Tämän reitin varrella pääset ihailemaan Kristiinankaupungin kauneimpia näkymiä, kuten Länsipuolen puutalokeskustaa, Itäpuolen huviloita, uimarantoja, kahviloita, museoita ja muita nähtävyyksiä. Aloitat torilta ja suuntaat kohti kaupungin eteläpäätä, ohittaen Varvinmäen, jossa aikoinaan rakennettiin Kristiinankaupungin purjelaivat. Matka jatkuu Pukinsaaren leirintäalueen ohi Korkeasaareen, jossa voit pysähtyä kesäravintola Pavikseen.

Tunnin Cittago pyöräilyreitti: Cittago-reitti Kristiinankaupungissa tarjoaa monipuolisen kokemuksen, yhdistäen puutaloja, nähtävyyksiä, museoita, taidetta ja luontoa. Tämä reitti on ihanteellinen valinta, kun haluat saada yleiskuvan kaupungista. Reitti alkaa puutalokeskustasta ja seuraa Pohjoislahtea kohti kaupunginmuseo Carlsroa. Carlsrossa voit aistia, miten vauras kristiinankaupunkilainen kauppiasperhe vietti kesiään 1800-luvun puolivälissä.

Tiilitehtaanmäen-Pohjoislahden luontopolku:  Tiilitehtaanmäen luontopolku tarjoaa upean mahdollisuuden nauttia monipuolisista maisemista, kuten kauniista niityistä, vanhoista ja mystisistä metsistä, Tiukanjoesta sekä 55 metriä pitkästä riippusillasta. Polun varrella voit ihailla Tiilitehtaanmäen ja Pohjoislahden alueiden vaihtelevia maisemia, jotka ulottuvat Tiukanjoen jokisuun rantalehdoista avoimiin pelto- ja niittymaihin sekä havu- ja sekametsäsaarekkeisiin. Suurin osa alueesta kuuluu Natura 2000 -verkostoon, ja Tiilitehtaanmäen laitumet ovat arvokkaita perinneympäristöjä. Alue on palvellut lehmien ja hevosten laitumena useiden vuosisatojen ajan, mikä on johtanut puolikulttuurimaiseman syntymiseen, jossa kuivat ja tuoreet niityt vuorottelevat.

kristiinankaupunki nähtävyydet
By Tomisti - Oma teos, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=990905

Tapahtumia Kristiinankaupungissa

Markkinatapahtumat

Kristiinankaupunki, yli 350-vuotias kaupunki, on Suomen tunnetuimpia markkinapaikkoja, ja siellä on järjestetty markkinoita jo vuodesta 1783. Kolmet vuosittaiset markkinat ja jokasyksyiset Wanhan Ajan Toripäivät houkuttelevat maakunnan väen Kristiinan torille, kulkeen Pohjoismaiden pisimmän kivisillan yli. Kesämarkkinat kestävät kolme päivää heinäkuussa, kevätmarkkinat huhtikuun alussa ja Mikkelinmarkkinat lokakuun alussa.

Kristiinankaupungin markkinat säilyttävät aitoutensa paitsi historiallisen miljöönsä myös tunnelmansa ansiosta. Markkinoiden aikaan tori ja Raatihuoneenpuisto täyttyvät kojuista ja iloisesta markkinaväestä. Kristiinankaupungin markkinat ovat ehdottomasti kokemisen arvoiset!

Joulu ja pääsiäinen

Joulunavauksessa tarjotaan ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisille, mukaan lukien esityksiä, laulua ja musiikkia. Tapahtumassa myydään käsitöitä, lämmintä glögiä ja makkaraa. Joulu­pukki saattaa myös ilmestyä paikalle ilahduttamaan lapsia.

Paikalliset myymälät aloittavat samalla joulukauden, ja näyteikkunat koristellaan jouluiseen tyyliin. Koko kaupunki täyttyy joulu­tunnelmasta, kun jouluvalot syttyvät ja suuri joulukuusi nousee Kauppatorille. Sillan yli saapuvat vierailijat kohtaavat lumoavan joulumaiseman!

Pääsiäislauantaina kaupungissa järjestetään hauska tapahtuma kaikenikäisille alueen pääsiäisnoitien ja trullien kanssa. Noidat kokoontuvat Raatihuoneenpuistoon valmistautuakseen pitkälle matkalleen Kyöpelinvuorelle. Vanhin noita johtaa noitakokousta, jossa on mukana hauskoja voimisteluharjoituksia. Noidat kulkevat rivissä puiston läpi, ja lopuksi kaikki pääsiäisnoitat ja trullit saavat palkinnon, säilyttäen samalla iloisen ilmapiirin!

Kristiinankaupungin historiaa

Kristiinankaupungin alueella on juuret kivikaudella, jolloin asutus keskittyi merenrannan tuntumaan. Alueella on löydetty kivikautisia asuinpaikkoja ja pronssikautisia hautaröykkiöitä. Keskiajalla mainitaan ensimmäistä kertaa Kristiinankaupunki ja Tiukka vuonna 1303, ja alueella asuttiin alun perin hämäläisten toimesta. Ruotsista tulleet siirtolaiset saivat luvan asettua alueelle 1300-luvulla.

Asutus tiivistyi 1560-luvulla Lapväärtin- ja Tiukanjoen varsille. Lapväärtti erottui omaksi kappeliksi ja myöhemmin seurakunnaksi, ja myös Siipyy liitettiin alueeseen. Kaupunki sai alkunsa, kun alueen viljelijät hakivat 1500-luvulla lupaa rakentaa kaupungin Tiukanjoen suulle helpottaakseen kauppaa. Kristiinankaupunki perustettiin vuonna 1649 Koppön saarelle, ja kaupunki kasvoi nopeasti. Kaupankäynti oli 1600-luvulla sen merkittävin elinkeino, ja kaupungista käytiin kauppaa laajalti.

1800-luvulla Kristiinankaupungista tuli tärkeä laivakaupunki, ja se nautti vaurauden ja kulttuurin kukoistuksesta. Kauppalaivasto oli yksi maan suurimmista, ja kaupungissa oli vilkasta seura- ja kulttuurielämää. Kuitenkin taloudellinen taantuma ja höyrylaivojen yleistyminen vaikuttivat kaupungin asemaan, ja laivanrakennus menetti merkitystään. 1800-luvun lopulla Kristiinankaupungin taloudellinen kehitys taantui, mutta maaseutu ympärillä kehittyi. Seudun väkiluku kasvoi nopeasti, ja kaupungista käytiin vilkasta siirtolaisuutta Pohjois-Amerikkaan. Kaupunkiin vaikutti myös Suomen sisällissodan ainoa Etelä-Pohjanmaalla käyty taistelu vuonna 1918.

Vuonna 1972 kaupunki koki suuren kuntaliitoksen, ja nykyinen Kristiinankaupunki muodostui vuonna 1973 sisältäen Kristiinankaupungin keskustan lisäksi entiset kunnat Tiukka, Siipyy ja Lapväärtti. Liitoshetkellä se oli pinta-alaltaan yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Kristiinankaupunki on onnistunut säilyttämään historiallisen arvonsa ja houkuttelee vierailijoita ainutlaatuisella arkkitehtuurillaan, merellisellä tunnelmallaan ja rikkaalla historiallaan.

Katso myös nämä: 

Kristiinankaupungin kotisivut

Hotellit Kristiinankaupunki – Vertaa hotellit sivustomme kautta

By Mikkoau - Oma teos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62490174