Hotellit Kalix

Hotellit Kalix – Löydä hotellit sivustoltamme Lomakulma.fi

Kalix on kaunis kaupunki Ruotsin pohjoisosassa, Norrbottenin maakunnassa. Se sijaitsee Itämeren rannalla ja Kalixinjoen suulla. Kaupungin ympärillä on upea luonto, jossa voit nauttia ulkoilusta.

hotellit kalix

Hotellit Kalix – Löydä parhaat hotellit sivustomme kautta

Kalix on tunnettu kauniista luonnostaan, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ulkoiluun ja luonnonläheiseen elämäntapaan. Kalixin historia juontaa juurensa aina kivikaudelle saakka, ja kaupungissa onkin useita mielenkiintoisia historiallisia kohteita ja perinteitä. Kaupungin keskustassa voit ihailla vanhoja puutaloja ja kapeita kujia, jotka kertovat alueen pitkästä historiasta.

Kalixissa voit nauttia ulkoilusta kauniissa luontokohteissa, kuten kalastaa Kalixinjoella tai patikoida lähialueiden luonnonpuistoissa. Talvella kaupungissa voi harrastaa hiihtoa ja muita talviaktiviteetteja. Kalixissa on myös monipuolinen kulttuuritarjonta, ja kaupungissa järjestetään erilaisia tapahtumia, näyttelyitä ja festivaaleja ympäri vuoden.

Suositut hotellit Kalix

Kalixista löytyy lukuisia hotelleja. Alhaalta saat tietoa muutamista suosituista hotelleista lisätietoa.

  • Hotel Valhall: Viihtyisä hotelli, joka tarjoaa mukavia huoneita ja hyvät palvelut. Hotellin sijainti on kätevä lähellä keskustaa ja rautatieasemaa.
  • Kalix Vandrarhem & Kafé: Edullinen vaihtoehto, jossa on hostellimajoitusta. Tarjoaa yksinkertaisia huoneita ja yhteisiä tiloja matkailijoille.

Hotellit Kalix – Sivustomme kautta löydät monenlaiset hotellit Kalixissa

Kalix nähtävyydet ja ajanviete

Kalix tarjoaa mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja matkailijoille. Tässä muutamia Kalixin nähtävyyksiä:

  1. Kalixin kirkko: Kalixin kirkko on kaunis puukirkko, joka on rakennettu vuonna 1859. Se sijaitsee kaupungin keskustassa ja on historiallinen ja kulttuurinen nähtävyys.

  2. Kukkolaforsen: Kukkolaforsen on kuuluisa koskialue Kalixinjoella, joka tarjoaa upeita näkymiä ja mahdollisuuden nähdä lohien nousua. Siellä voi myös nauttia perinteisestä saunasta ja paikallisista ruokaherkuista.

  3. Haparanda ja Tornio: Kalixin naapurikaupungit Haparanda ja Tornio sijaitsevat aivan rajan tuntumassa ja tarjoavat mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kulttuuria ja ostosmahdollisuuksia.

  4. Kalix Golfklubb: Golfin ystävät voivat nauttia pelistä Kalix Golfklubbin kauniilla kentällä, joka tarjoaa haastavia väyliä ja upeita maisemia.

  5. Luontoretket: Kalixin ympäristössä on monia kauniita luontokohteita, joissa voi nauttia patikoinnista, kalastuksesta, marjastuksesta ja retkeilystä.

Näiden nähtävyyksien lisäksi Kalix tarjoaa mahdollisuuden nauttia rauhallisesta luonnosta ja paikalliskulttuurista. Kannattaa tutustua paikallisiin tapahtumiin ja aktiviteetteihin vierailun aikana.

kalix paperitehdas
Kalixin historiaa

Joitakin tuhansia vuosia sitten ensimmäiset ihmiset saapuivat tälle Kalixin alueelle. Tuolloin he olivat luultavasti vain yksittäisiä kulkijoita, kun taas nykyään ihmiset tulevat tänne asettuakseen. Noin 4 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua ilmasto alkoi parantua, mikä mahdollisti eläinten ja kasvien leviämisen pohjoiseen, mikä taas teki alueella asumisesta mahdollista. Maan kohoaminen jatkui, ja ihmiset vaeltaivat etelään pitkin jokea. Nämä osittain samojedilaisen alkuperän omaavat kantakansat antoivat joelle nimen ”Kalasätno”, mikä tarkoittaa ”kylmää jokea”.

Nimi ”Kalix” juontuu tästä. ”Kalas” tulee sanasta ”kales”, joka merkitsee kylmää tai viileää. Paikallisen murteen mukaan ”kales”-sanaa alettiin lausua ”kalix-kölis”, joten Kalix tarkoittaa käytännössä ”kylmää, viileää tai kylmää” (jokea).

Kalix mainitaan ensimmäisen kerran seurakuntana vuonna 1482. Erilaisissa asiakirjoissa ennen vuotta 1543 ja maarekisterissä vuoden 1543 jälkeen esiintyy nimiä kuten Caliss, Kaliss, Calixe, Calix ja Neder Kalix. Kartassa nimeltä ”Carta marina”, joka julkaistiin Venetsiassa vuonna 1539 Olaus Magnuksen toimesta, Kalixjoen suulla oli piirretty kirkkorakennus ja paikan nimi oli ”Chalis”. Tämä on kuitenkin ainoa kerta, kun tämä oikeinkirjoitus esiintyy.

Kalixin vaakuna, joka sisältää latinankielisen nimen ”Calix”, viittaa aikaan, jolloin latinankieliset nimet olivat yleisiä. He korvasivat ”s”-kirjaimen kirjaimella ”x”, mikä antoi nimen kirkollisen leiman. Nimestä tuli näin ”Calix”, joka latinassa tarkoittaa kalkkia tai ehtoolliskalkkia, ja tämä on tehnyt Kalixista ehtoolliskalkin symbolin.

Kunta – Vuoteen 1644 saakka Överkalix oli osa suurta seurakuntaa, mutta tuolloin siitä tuli oma pastoratinsa ja jäljelle jäänyttä aluetta alettiin kutsua Nederkalixiksi. Vuonna 1909 Töresta tuli oma pastorat ja vuonna 1924 oma kunta. Kuitenkin Nederkalix ja Töre yhdistettiin uudelleen vuonna 1966 ja muodostavat nyt uuden Kalixin kunnan.

Kaupankäynti – Kalixin alueella oli tavaroita, jotka houkuttelivat kauppiaita Etelä-Ruotsista purjehtimaan tänne jo 1000-luvulla. Kalixin maanviljelijöillä näyttää olleen taitoa liiketoiminnassa jo vanhoina aikoina. Carl von Linné ja hänen ”oppilaansa” Lars Montin vierailivat Kalixin markkinoilla vuosina 1732 ja 1749. Montin valitti silloin Kalixin maanviljelijöiden neuvottelusta porvareiden kanssa, mikä antoi heille hyvät hinnat voille ja tervalle, mutta nosti inflaatiota Tukholmassa.

Kylät ja tilat – Keski-ajalla asutus oli jokivarressa ja rannikolla. Vuonna 1543 Kalixin nykyisellä alueella oli 27 kylää ja 142 tilaa. Ihmiset elivät maanviljelystä, karjanhoidosta, metsästyksestä ja kalastuksesta. Metsissä ja joissa olevat resurssit tekivät kaupankäynnistä tärkeää. Talonpoikaisten aikojen (noin 1540-1840) aikana Ruotsi oli usein mukana sodissa. Kalixin alueelle vaikuttavin sota oli vuosien 1808-1809 sota. Rauhansopimuksen myötä Ruotsi menetti koko Suomen Venäjälle, ja uusi raja piirrettiin Tornionjoelle. Kapitulaatio Kalixissa – Vuosina 1808-1809 Ruotsi ja Venäjä olivat sodassa keskenään. Kapitulaatioksi kutsuttu tulitauko allekirjoitettiin itse asiassa Säiviksessä venäläisen komentajan toimesta sekä Månsbyssä ruotsalaisen komentajan toimesta, ja Månsbyn tila on edelleen käytössä. Tänä aikana asutus laajeni, ja vuosien 1737 ja 1812 välillä perustettiin 51 uutta asutusta.

Laivanrakennus – 1700-luvulla Kalixin alueesta tuli jonkinlainen laivanrakennuksen keskus. Merenkulku on ollut suuressa roolissa Kalixin historian aikana, mutta maanviljely ja karjanhoito olivat edelleen tärkeimpiä elinkeinoja. Kylillä oli omat osuutensa lohen ja siian kalastukseen. Muikkuja ja silakoita pyydettiin rannikkokylissä. Osa kalasaaliista vietiin etelään, samoin kuin hylkeenrasvaa, tervaa ja karjanhoidon tuotteita. Malmien kaivaminen ja käsittely alkoi noin vuonna 1660. Kalixin kuparitehdas perustettiin Moånin eteläpuolelle Bodträskiin. Lopulta Björkforsin tehdas otettiin käyttöön 1700-luvun lopulla, ja Töreforsissa perustettiin rautatehdas vuonna 1801.

Sahat – Vuodesta 1840 lähtien sahateollisuus sai suuren merkityksen, ja Kalixin kuntaan perustettiin joukko sahoja: Karlsborg, Nyborg, Båtskärsnäs, Axelsvik, Ängören, Bergholmen, Törefors ja Fortuna. Yhteisöt kasvoivat sahojen ympärillä.

Armeija – Näsby Hedissä pidetyt puolustuskokoukset tekivät Kalixista 200 vuoden ajan sotilaallisen keskuksen. Tämä johti siihen, että taitavia ihmisiä toi uusia ideoita alueelle, mikä sai suuren taloudellisen ja kulttuurillisen merkityksen koko alueelle.

Keskusta – 1800-luvulla Kalixin keskusta kasvoi, kun käsityöläiset ja kauppiaat asettuivat asumaan kirkon ympärille, joka aiemmin oli asumaton. 1930-1940-luvuilla moderni, yhtenäinen rakentaminen keskustassa alkoi ottaa muotoa. Erityisesti 1970-1980-luvuilla julkinen rakentaminen kouluissa, päiväkodeissa, palveluasumisessa ja vapaa-ajan tiloissa räjähti sekä keskustassa että kylien ympärillä. Keskustassa rakennettiin erityisesti liikekeskuksia ja kerrostaloja, ja uusia huvila-alueita alkoi ilmaantua kuin sieniä maasta.

IT-kunta – Maatalousyhteiskunnasta, teollisuusyhteiskuntaan ja nyt tietoyhteiskuntaan, rakenteet ja ehdot Kalixin asukkaille ovat muuttuneet. Tänään elämme korkean teknologian yhteiskunnassa, joka mahdollistaa viestinnän koko maailman kanssa, missä ikinä oletkin. Työpaikkojen ja yhteiskunnan rakenteet kehittyvät muutosten tahdissa, ja Kalix pysyy edelleen eturintamassa. Vuonna 2001 Kalix nimettiin Ruotsin ensimmäiseksi IT-kunnaksi.

Hotellit Kalix – Löydä parhaat hotelli Lomakulma.fi

tören kirkko kalix