Hotellit Ii

Hotellit Ii – Vertaa hotellit Lomakulma.fi

Ii tarjoaa matkailijoille idyllistä maaseutua, meren läheisyyttä ja kulttuurielämyksiä Pohjois-Pohjanmaan sydämessä.

hotellit ii
By I, TeVe, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2344811

Hotellit Ii- Vertaa hotellit sivustomme kautta

Iin kunta, jossa asuu noin 10 000 ihmistä, sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla Oulun kaupungin naapurissa Perämeren rannalla. Alueen vetovoima korostuu monipuolisten luonto- ja retkeilykohteiden kautta, jotka kaikki sijaitsevat vesistöjen äärellä ja tarjoavat aktiviteetteja koko perheelle.

Ii on Suomen lyhin kunnan nimi ja samalla lyhin suomenkielinen paikannimi. Nimen alkuperästä on esitetty useita tulkintoja, ja yksi mahdollinen selitys on saamen kielen sanoista ”iddja” tai ”ijje”, jotka merkitsevät yötä. Toisaalta nimen on myös väitetty olevan germaanista tai skandinaavista alkuperää. Moninaiset näkökulmat Iin nimen alkuperään heijastavat alueen rikasta kulttuurihistoriaa ja kielivaikutteita.

Ii yhdistää idyllisen maalaisympäristön, upean merenrannan ja rikkaan kulttuuritarjonnan. Täällä voit kokea perinteisen maaseututunnelman, tutustua historiallisiin kalastajakyliin ja nauttia ainutlaatuisista maisemista. Meri on aina lähellä, tarjoten mahdollisuuksia kalastukseen, veneretkiin ja rentoutumiseen merellisessä ympäristössä. Ii on myös tunnettu kulttuuristaan, joka näkyy erilaisina paikallisina tapahtumina, näyttelyinä ja perinteisinä festivaaleina. Täällä matkailija voi uppoutua paikalliseen elämäntapaan ja historiaan, samalla nauttien Pohjois-Pohjanmaan kauniista maisemista ja ystävällisestä ilmapiiristä.

Suositut hotellit ja majoituspaikat Iissä

Iin hotellit tarjoavat monipuolisia majoitusvaihtoehtoja niin liike- kuin lomamatkailijoillekin. Alueen hotellit pyrkivät tarjoamaan viihtyisän ja rentouttavan ympäristön vierailleen, ja monet niistä sijaitsevat luonnonläheisillä alueilla tai lähellä merenrantaa. Alta löydät muutamia esimerkkejä Ii:n suosituista hotelleista ja muista majoitus mahdollisuuksista. Muista, että tiedot muuttuvat ajan myötä ja epätarkkuuksia voi ilmetä. Käytä sivun alussa olevaa hakua, jolla löydät parhaiten juuri sinulle sopivan hotellin.

1. Iisland Aava Resort

Kestävää kehitystä edustava huvila Iissä, Iisland Aava Resort, tarjoaa yksityisen rantapaikan. Tämä rannan tuntumassa sijaitseva kiinteistö tarjoaa pääsyn patioon, ilmaiseen yksityiseen pysäköintiin ja maksuttomaan WiFiin. Vierailla on käyttöoikeus saunaan ja porealtaaseen. Tilavassa huvilassa on terassi merinäköalalla, 5 makuuhuonetta, olohuone, taulu-TV, varusteltu keittiö astianpesukoneella ja uunilla sekä 3 kylpyhuonetta, joissa on kävelyysuihku. Ilmastoinnilla varustettuun yksikköön kuuluu pukuhuone ja takka. Kiinteistöllä on ulkona ruokailualue. Lapsiperheille huvila tarjoaa ulkoleikkipaikan.

2. Gasthaus Ii

Tämä majoituspaikka sijaitsee Iin kunnassa, vain 30 minuutin ajomatkan päässä Oulun keskustasta. Gasthaus Iin tarjoaa maksuttoman saunan, grillausmahdollisuuden, ilmaista pysäköintitilaa ja huoneita, joissa on taulu-tv. Jokaisessa Gasthaus Iin huoneessa on puulattiat, mukava nojatuoli ja oma kylpyhuone suihkulla. Majoituspaikassa on myös kauneussalonki ja viihtyisä puutarha. Lähin ravintola sijaitsee vain 400 metrin päässä.

3. B&B Villa Kauppila

B&B Villa Kauppila sijaitsee Iissä, vain 33 kilometrin päässä Oulun yliopistolta. Majoituspaikassa on ravintola, maksuton asiakaspysäköinti, baari ja yhteinen oleskelutila. Lisäksi tarjolla on perhehuoneita ja grillimahdollisuus. Paikan päällä on kaunis puutarha ja lasten leikkipaikka. Kaikissa huoneissa on työpöytä, taulu-tv, liinavaatteet ja pyyhkeet. Asiakkaiden käytettävissä on yhteiskäytössä oleva kylpyhuone. Majoitustiloissa on myös vaatekaappi ja vedenkeitin. B&B Villa Kauppilassa tarjoillaan päivittäin herkullinen buffetaamiainen, ja majoituspaikassa on myös sauna vieraiden käytettävissä.

4. Villa Tiiro

Villa Tiiro tarjoaa majoitusta 35 kilometrin päässä Oulun yliopistosta, ja siihen kuuluu ilmainen WiFi ja maksuton yksityinen pysäköinti. Oulun kaupungintalolle on matkaa 39 km ja Ouluhalliin 40 km. Majoituspaikassa on lisäksi puutarha ja terassi. Kiinteistö on savuton, ja se sijaitsee 40 km:n päässä Oulun rautatieasemalta. Huvilassa on 2 makuuhuonetta, taulu-tv ja täysin varusteltu keittiö, joka sisältää astianpesukoneen, uunin, pesukoneen, mikroaaltouunin ja jääkaapin. Pyyhkeet ja vuodevaatteet sisältyvät huvilan varusteluun, ja majoituspaikassa on takka.

Hotellit Ii – Löydä lisää majoitusvaihtoehtoja sivun alussa olevan haun avulla

Ii:n nähtävyydet ja ajanviete

Iin nähtävyydet ja aktiviteetit tarjoavat monipuolisia elämyksiä niin luonnon ystäville kuin kulttuurin harrastajillekin. Alueen kaunis luonto tarjoaa mahdollisuuden ulkoiluun, patikointiin ja merellisiin aktiviteetteihin. Perinteikkäät kalastajakylien tunnelma, historialliset kohteet ja kulttuuritapahtumat tuovat esiin alueen rikkaan perinnön. Lisäksi Ii tarjoaa erilaisia palveluita ja tiloja, joissa voi nauttia paikallisesta ruoasta ja ostoksista

Hiastinhaaran luontopolku ja lintutorni tarjoavat upean retkeilykokemuksen parhaiten keväästä syksyyn, koska alueella ei ole talvikunnossapitoa. Talvella ja keväällä kelien ollessa suotuisat voit päästä jäälatua pitkin Iin Rantakestilästä laavulle. Kesällä Pohjois-Iin kylän lampurin lampaat hoitavat maisemaa reitin varrella. Hiastinlahden alue on osa Natura 2000 -luonnonsuojeluverkostoa ja tunnetaan valtakunnallisesti merkittävänä lintujen bongauskohteena.

Iin kotiseutumuseo avautuu säännöllisesti kesä-heinäkuussa, tarjoten vierailijoille mahdollisuuden tutustua alueen historiaan ja perinteisiin. Kesäisin museo järjestää myös omia tapahtumia, kuten museopäivän ja kansallispukupiknikin, luoden ainutlaatuisen tilaisuuden kokea perinteistä tunnelmaa. Museoon on vapaa pääsy. Kesäkauden ulkopuolella museo tarjoaa opastettuja kierroksia sopimuksen mukaan. Erityisesti keväisin ja syksyisin museo elää vilkkaampaa aikaa, kun koululaiskierrokset tuovat satoja paikallisia lapsia tutustumaan museon tarjoamaan kulttuuriperintöön.

Wanha Hamina oli merkittävä Perämeren satama ja markkina-alue 1300-luvulla. Tärkeimmät kauppatavarat olivat lohi, terva ja turkikset. 1500-luvulla Haminasta tuli Kustaa Vaasan määräyksestä virallinen kauppapaikka, rinnakkain Kemin, Tornion ja Oulun kanssa.

Jakkukylän Purusaari ja riippusilta: Iin Jakkukylässä sijaitsevalta Purusaaren ulkoilualueelta avautuvat upeat maisemat Iijoelle ja Jakkukylän kylänraitille. Saaren charmia täydentää kesäisin käytössä oleva köysilossi, jonka avulla voit kulkea omatoimisesti jokiuoman yli (etäisyys 20 metriä). Talvella saareen pääsee hiihtolatua ja jäätä pitkin. Purusaarta ylläpitää Jakkukylän kyläyhdistys. Palveluihin kuuluu 2 km:n maisemareitti, saaren länsipäässä maisemalaavu, jossa voit nauttia tulista tunnelmaa. 

Lähde! -puisto Iin Suvantolassa tarjoaa mahdollisuuden nauttia taiteesta ja jokiluonnosta. Esteetön puisto on suunniteltu niin, että kaikilla on helppo pääsy luonnon, taideteosten ja erilaisten aktiviteettien äärelle. Kesällä 2020 puistossa julkistettiin Iin kunnan uusin julkisen taiteen hankinta, Paula Suomisen keramiikkateos ”Kummalliset Kukat”.

Oolannin luontopolku Vatungissa tarjoaa mahdollisuuden aistia meren voiman, retkeillä luonnon helmassa ja seistä tuulivoimaloiden juurella. Luontopolku kunnostettiin kesällä 2018, ja sen pituus on noin 500 metriä. Polun päässä sijaitsee laavu, tulipaikka, puucee ja Oolannin sodasta kertova muistomerkki. Polun varrella opastaulut johdattavat tutustumaan alueen luontoon ja historiaan.

Aktiviteetit

Kalastus: Esteetön kalastus- ja veneretki Iissä tarjoaa mahdollisuuden nauttia Perämeren kauniista maisemista ja kalastuskokemuksesta, huolimatta mahdollisista liikuntarajoitteista. Veneen avautuvan keulan ansiosta retkelle pääsee helposti niin sähkö- kuin perinteisellä pyörätuolillakin. Kalastusretki Perämeren rantamatalikoille ja selkäkarikoille tarjoaa unohtumattoman kokemuksen.

GeokätköilyIin kunnalla on oma 8-osainen geokätkösarja nimeltä ”Juuret Iissä”. Sarja esittelee Iin upeita luontokohteita sekä valtakunnallisesti tunnettuja henkilöitä, joilla on vahvat juuret Iissä. Geokätköjen tarkat sijainnit ja kuvaukset ovat saatavilla geocaching.com -sivustolta. Suomalaiset käyttäjät voivat myös rekisteröityä suomalaiselle sivustolle geocache.fi, joka noutaa tiedot kansainväliseltä sivustolta. Rekisteröityminen on maksutonta, ja geokätköilyn aloittamiseen tarvitset vain verkkoyhteyden ja laitteen, joka tukee gps-paikannusta, kuten älypuhelimen. Kätköjä voi etsiä myös pelkän kartan avulla.

PilkkiminenHelpolla pilkkiretkellä Iissä voit kokea jännittävän seikkailun Perämerellä. Kun Perämeri jäätyy, voit varustautua pilkkiretkelle ottipilkkien, lämpimien vaatteiden ja repun kanssa. Ahvenet ja muut kalat odottavat innokasta kalastajaa jäällä. Jääkalastusretkelläsi pääset pilkkimään eri tekniikoilla Perämeren laajoilla jäälakeuksilla ja karikoiden ympärillä. Taitojen ja tuurin yhdistyessä voit saada kiinni vaikuttavia ahvenia tai särkiä, ja joskus jopa siikaa.

Moottorikelkkailu: Iijoen ja Perämeren pohjoisosan jäät yleensä jäätyvät viimeistään joulukuussa. Kun jää on tarpeeksi paksua, käynnistyy moottorikelkkailukausi, joka mahdollistaa hurjapäisen matkan moottorikelkan reessä läpi loputtoman aavan. Voit ihailla Iijoen suistoalueen saaria ja mutkittelevia sivuhaaroja. Retkellä pääset nauttimaan auringonnousuista tai -laskuista ja mahdollisesti kirkkaasta tähtitaivaasta. Jos olet onnekas, voit nähdä revontulet tanssimassa taivaanrannassa.

Fatbike: Iisland Läskipyörät tarjoaa vuokralle upouusia Trek Farley -läskipyöriä Iissä. Talviaikaan näillä läskipyörillä voit helposti seikkailla Perämeren jäällä, kun taas kesäisin ne tarjoavat mahtavan mahdollisuuden kurvailla metsäpoluilla. Talvella reittiverkosto jäällä tehdään tarvittaessa moottorikelkalla, mikä tekee jäällä seikkailemisesta helpompaa ja turvallisempaa.

Ii nähtävyydet
By Ninaras - Oma teos, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36628917
Iin historiaa

Iin kuntaa halkovat Iijoki, Olhavanjoki ja Kuivajoki olivat muinoin merkittäviä vesireittejä, ja Olhavan seudulla oli asutusta jo kivikaudella. Kalaiset joet houkuttelivat asukkaita, ja alue joutui usein riidan kohteeksi, erityisesti venäläisten ja karjalaisten kanssa. Sotatoimet jatkuivat pitkään, kunnes Täyssinän rauhassa 1595 Venäjän karjalaiset luopuivat vaatimuksistaan alueeseen.

Iin pitäjä muodostettiin kappeliksi Pietarsaaren emäseurakuntaan vuoden 1340 jälkeen. Iin seurakunta itsenäistyi 1445 ja kattoi laajan alueen Limingasta Kemiin ja valtakunnan rajaan asti. Kirkkojen historia oli haastava, useat paloivat ja tuhoutuivat eri syistä. Iin Haminasta kasvoi merkittävä kauppa- ja satamapaikka keskiajalla, ja se muistutti kaupunkia 1500-luvulla. Kalaisa Iijoki mahdollisti asutuksen leviämisen sisämaahan.

Tärkeimmät elinkeinot alueella olivat aluksi kalastus, metsästys ja karjanhoito. Myöhemmin maatalous nousi tärkeimmäksi elinkeinoksi, ja Kuivaniemellä kalastuksesta tuli merkittävä elinkeino. Ii oli myös teollisuuden uranuurtaja Pohjois-Suomessa, kun Olhavassa aloitti toimintansa Nybyn lasitehdas jo 1738. Olhavan lasitehdas oli pitkään Pohjois-Suomen merkittävin teollisuuslaitos. Iin Kestilään rakennettiin vuonna 1859 Suomen ensimmäinen höyrysaha, Kestilän saha, joka toimi vuoteen 1908 asti.

Ii on säilyttänyt historiansa myös kirjaston ja maatalouden kautta. Alueella perustettiin Suomen ensimmäinen höyrysaha ja kirjasto vuonna 1860 Iin pappilaan. Vuonna 1907 Iissä kantakirjattiin ensimmäinen suomenhevonen.

Katso myös nämä: 

Iin kotisivut

Hotellit Ii  – Vertaa hotellit sivustomme kautta

Iin vaakuna
By User:Tomia; Original design by Kaj Kajander. - Oma teos, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=860905