Hotellit Enontekiö

Hotellit Enontekiö – Vertaa hotellit Lomakulma.fi

Enontekiö on viehättävä matkakohde Suomen Lapissa, joka sijaitsee Norjan ja Ruotsin rajalla. Tämä lumoava alue tarjoaa upeita maisemia, mukaan lukien tuntureita, järviä ja erämaata. Enontekiö houkuttelee ulkoilmaihmisiä ja luonnon ystäviä erinomaisilla mahdollisuuksilla hiihtoon, vaellukseen ja revontulien bongaukseen.

phtsusköngäs enontekiö

Hotellit Enontekiö – Vertaa hotellit sivustomme kautta

Enontekiö sijaitsee Länsi-Lapissa, ja se on monille luontomatkailijoille ja seikkailunhaluisille vierailijoille unohtumaton matkakohde. Alueen maisemat ovat henkeäsalpaavat, ja se tarjoaa upeita mahdollisuuksia ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Tunturi, kuten Pallastunturi, houkuttelee vaeltajia ja retkeilijöitä ympäri vuoden. Talvisin hiihto ja lumikenkäily ovat suosittuja aktiviteetteja, ja alueella on hyvin valmistellut ladut ja reitit.

Yksi Enontekiön suurimmista vetonauloista on mahdollisuus bongata revontulia, ja alueella on useita revontulikatselmuksia ja -retkiä. Syksy ja talvi tarjoavat parhaat mahdollisuudet näiden taivaallisten valoilmiöiden näkemiseen. Kulttuurillisesti Enontekiö on rikas alue, ja siellä voi tutustua saamelaiseen kulttuuriin ja perinteisiin. Saamelainen käsitöitä ja taiteita voi ihailla paikallisissa gallerioissa ja myymälöissä.

Enontekiö tarjoaa myös mahdollisuuden kokea aitoa erämaan tunnelmaa. Retket erämaamökkeihin ja kalastusmatkat järvillä ja joilla ovat suosittuja aktiviteetteja niille, jotka haluavat kokea Lapin villin luonnon lähietäisyydeltä. Enontekiö on ihanteellinen paikka niille, jotka rakastavat ulkoilmaelämää ja kauniita luonnonmaisemia, ja se tarjoaa unohtumattomia kokemuksia ympäri vuoden.

Suositut hotellit ja majoituspaikat Enontekiö

Enontekiössä majoittuminen tarjoaa matkailijoille ainutlaatuisen tilaisuuden kokea Lapin luonto ja kulttuuri täysin. Alueen hotellit ja majoituspaikat heijastavat usein perinteistä pohjoista tyyliä ja tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden nauttia luonnonläheisestä tunnelmasta. Alta löydät muutamia esimerkkejä Enontekiön suosituista hotelleista ja muista majoitus mahdollisuuksista. Muista, että tiedot muuttuvat ajan myötä ja epätarkkuuksia voi ilmetä. Käytä sivun alussa olevaa hakua, jolla löydät parhaiten juuri sinulle sopivan hotellin.

1. Santa’s Hotel Rakka

Santa’s Hotel Rakka sijaitsee lähellä Saanaa ja tarjoaa monia käteviä palveluita vierailleen. Majoituspaikassa on ilmainen Wi-Fi-yhteys yleisissä tiloissa sekä ilmainen omatoiminen pysäköintimahdollisuus. Voit nauttia aterioistaan majoituksen omassa ravintolassa, ja lemmikinomistajille tarjotaan erityispalveluita, kuten ruoka- ja vesikulhot lemmikin käyttöön. Aamuisin voit herkutella buffetaamiaisella, joka on saatavilla päivittäin lisämaksua vastaan.

2. Lapland Hotels Kilpis

Lapland Hotels Kilpis sijaitsee Saanan läheisyydessä ja tarjoaa vierailleen monia mukavuuksia. Majoituspaikassa on ilmainen omatoiminen pysäköintimahdollisuus, ja voit nauttia aterioistaan majoituksen omassa ravintolassa ja baarissa. Majoituspaikan palveluihin kuuluvat myös kokoushuone, sähköauton latauspiste ja terassi. Rentoutumiseen voit hyödyntää majoituspaikan saunaa, ja aktiivisille vieraille on tarjolla polkupyörien ja hiihtovälineiden vuokrausmahdollisuudet.

3. Lapland Hotels Hetta

Lapland Hotels Hetta sijaitsee erinomaisella paikalla, vain lyhyen kävelymatkan päässä Tunturi-Lapin luontokeskuksesta. Majoituspaikka tarjoaa vierailleen monia mukavuuksia, kuten ilmaisen omatoimisen pysäköinnin, ilmaiset hotellinjohtajan kutsut ja sisäuima-altaan. Majoituspaikan lemmikkipalveluihin kuuluu ruoka- ja vesikulhot, joten voit tuoda lemmikkisi mukanasi. Majoituspaikan palveluihin kuuluvat myös kokoushuone, sähköauton latauspiste ja terassi. Voit rentoutua sisäuima-altaassa tai nauttia yksityisestä rannasta.

4. Hotel Hetan Majatalo

Hotel Hetan Majatalo tarjoaa vierailleen mukavan majoittumiskokemuksen Enontekiöllä. Majoituspaikka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Enontekiön kirkosta ja tarjoaa monia käteviä palveluita. Aamiaisen saaminen on vaivatonta, sillä ilmainen buffetaamiainen on saatavilla päivittäin. Lisäksi majoituspaikassa on ilmainen Wi-Fi-yhteys yleisissä tiloissa ja ilmainen omatoiminen pysäköinti.

5. Tundrea

Tundrea on majoituspaikka, joka sijaitsee lähellä Saanaa, tarjoten kätevän tukikohdan luontoretkille. Majoituspaikassa on useita hyödyllisiä palveluita matkailijoille. Ilmainen Wi-Fi on saatavilla yleisissä tiloissa, ja majoituspaikassa on myös ilmainen omatoiminen pysäköintimahdollisuus. Jos haluat maistella paikallisia makuja, voit suunnata Tundrea-ravintolaan.

Hotellit Enontekiö – Löydä lisää majoitusvaihtoehtoja sivun alussa olevan haun avulla

Enontekiö nähtävyydet ja ajanviete

Enontekiö on kaunis kunta Suomen Lapissa, ja se tarjoaa lukuisia luontoon liittyviä nähtävyyksiä ja aktiviteetteja vierailijoilleen. Alueen vetonauloja ovat upeat tunturimaisemat, laajat erämaa-alueet ja monipuolinen luonto.

Kolmen valtakunnan rajapyykki: Kolmen valtakunnan rajapyykki sijaitsee Mallan luonnonpuistossa keinotekoisella saarella Koltapahtajärvessä. Tämä historiallinen rajamerkki merkitsee Suomen, Ruotsin ja Norjan rajojen kohtaamispistettä. Alun perin se rakennettiin vuonna 1897 kivistä, mutta se ei kestänyt kevätjäiden aiheuttamaa myllerrystä. Vuonna 1926 rakennettiin nykyinen betoninen rajapyykki. Kesäisin rajapyykille pääsee Kilpisjärven kylästä Koltalahteen kulkevalla Malla-laivalla. Laivamatka tarjoaa upeat näkymät tuntureille ja kolmen valtakunnan rajapyykille. Koltalasta on lyhyt noin kolmen kilometrin kävelymatka rajapyykille.

Enontekiön kotiseutumuseo: Enontekiön Kotiseutumuseo tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen alueen historiaan ja perinteiseen asutukseen. Museo sijaitsee alueella, jolla on ollut asutusta jo tuhansia vuosia sitten, mutta museon rakennukset kuvastavat erityisesti 1900-luvun alun enontekiöläistä asutusta. Museon päärakennuksena toimii Hätäsen talo, joka on alun perin peräisin 1800-luvun loppupuolelta ja on siirretty Raattaman kylästä museoalueelle. Tämä talo tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa menneeseen aikaan ja tutustua siihen, millaista elämä oli tuolloin.

Enontekiön kirkko: Enontekiön kirkko on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö ja kaunis maamerkki Hetan kylässä. Kirkko valmistui vuonna 1952, ja se korvasi edellisen kirkon, joka tuhoutui Lapin sodassa vuonna 1944. Kirkon rakentamiseen saatiin merkittävä lahjoitus Yhdysvalloista amerikkalaisilta luterilaisilta kirkoilta. Arkkitehtina toimi Veikko Larkas, joka oli tunnettu monien kirkkojen suunnittelijana. Kirkon korkea torni tekee siitä näkyvän niin maalta kuin vesiltäkin, ja se toimii tärkeänä kiintopisteenä Hetassa.

MuotkatakkaMuotkatakka on merkittävä levähdyspaikka valtatie 21 varrella, noin 12 kilometriä ennen Kilpisjärven saapumista. Tämä paikka on huomionarvoinen monista syistä. Muotkatakka on Suomen maanteiden korkein kohta, sijaiten 565,8 metrin korkeudella merenpinnasta. Täältä käsin voit ihailla upeita näköaloja Kilpisjärvelle ja Norjan vuorille. Paikka houkuttelee valokuvaajia pysähtymään, sillä maisemat ovat henkeäsalpaavat. Valokuvauspaussi Muotkatakalla on monille matkailijoille melkeinpä pakollinen.

Tunturi-Lapin luontokeskus: Tunturi-Lapin luontokeskus Hettassa on erinomainen paikka aloittaa tutustuminen alueeseen. Täältä saat retkeily- ja matkailuneuvontaa sekä voit oppia lisää Enontekiön luonnosta ja kulttuurista erilaisten näyttelyiden kautta. Luontokeskuksen kattava päänäyttely vie sinut matkalle paimentolaissaamelaiseen kulttuuriin ja elämään, samalla kun tutustut pohjoisen luonnon erityispiirteisiin. Näyttely auttaa sinua kokemaan, millaista elämä oli ennen, kun ihmiset elivät luonnon ehdoilla vuodenaikojen kierrossa.

Kilpisjärven luontokeskus: Kilpisjärven luontokeskus on merkittävä palvelukeskus, joka tarjoaa tietoa ja palveluita alueen retkeilijöille, matkailijoille, kalastajille ja Kalottireitin vaeltajille. Luontokeskuksessa voi tutustua alueen luontoon ja kulttuuriin pysyvän näyttelyn kautta sekä saada opastusta alueen nähtävyyksistä ja aktiviteeteista. Lisäksi keskus tarjoaa mahdollisuuden tehdä varauksia ja hankkia tarvittavia lupia, kuten kalastus- ja uralupia. 

SturmbockJärämän linnoitusalue, tunnettu myös nimellä Sturmbock, on mielenkiintoinen historiallinen kohde, joka kertoo Lapin sodan monista puolista. Tämä alue tarjoaa mahdollisuuden tutustua siihen, miten saksalaiset rakensivat puolustuslinjansa Lapin sodan aikana ja kuinka suomalaiset sotilaat reagoivat tähän tilanteeseen. Järämän linnoitusalueella on useita entisöityjä korsuja, taisteluhautoja, museo ja kahvila, jotka tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden oppia lisää Lapin sodan tapahtumista Tunturi-Lapissa. Museo esittelee sotatapahtumia, esineistöä ja siviilien elämää tuona aikana.

Aktiviteetit

Husky-safarit: Huskysafarit tarjoavat unohtumattomia kokemuksia ja mahdollisuuden kokea vauhdin hurmaa samalla kun nautit lumisista maisemista ja erämaan rauhasta. Huskyfarmilla vierailu itsessään on jo elämys. Näitä vierailuja järjestetään ympäri vuoden, ja ne tarjoavat tilaisuuden tutustua koiriin, saada paljon tietoa huskylajista ja kokea farmielämää.

LumikenkäilyLumikenkäily tarjoaa upean mahdollisuuden liikkua talvisessa luonnossa, jossa lumipeite voi olla jopa kahden metrin paksuinen. Lumikengillä varustautunut retkeilijä voi kulkea hankikannon aikaan lähes minne tahansa, rikkomatta koskematonta lunta. Lumikengät mahdollistavat talvisen luonnossa liikkumisen vapauden. Lumikenkäily sopii erityisen hyvin suunnistustaitoisille retkeilijöille, jotka voivat valloittaa niin avoimen jängän, tunturit kuin havumetsänkin koskemattomat hanget. Laskeminen lumikengillä tunturin rinnettä alas on erityisen hauskaa ja adrenaliinia nostattavaa.

Moottorikelkkailu: Moottorikelkkailu on kätevä kulkupeli Enontekiöllä, erityisesti silloin kun haluat liikkua pitkiä etäisyyksiä tai tehdä erilaisia tehtäviä, kuten tarkistaa riekkoansoja tai poroja. Moottorikelkka mahdollistaa retket tuntureille ja erämaihin, jossa voit nauttia upeista maisemista ja rauhasta.

Retkeily ja vaellus: Enontekiö tarjoaa upean mahdollisuuden retkeilyyn ja vaellukseen, ja luonnossa liikkuminen on täällä olennainen osa arkea. Alueen tiettömissä erämaissa ovat vuosisatojen ajan kuljettu poronhoitajien, kalastajien, metsästäjien ja postinkantajien reittejä, ja näitä reittejä voit nyt seurata omilla retkilläsi. Enontekiöllä retkeilykohteet ja ulkoilureitit eivät varmasti lopu kesken. Tarjolla on monenlaisia reittejä, jotka sopivat niin perheen päiväretkikohteiksi kuin vaativiin erämaavaelluksiin. Halutessasi voit syventyä alueen luontoon ja historiaan paikallisten oppaiden johdolla, jotka järjestävät erilaisia retkiä lyhyistä patikoista pitkiin vaelluksiin.

Poroelämykset:Enontekiöllä tarjoutuu mahdollisuus syventyä poronhoitoon ja sen ainutlaatuiseen maailmaan. Useilla porotiloilla poronhoito on pääelinkeino, ja he ovat innokkaita jakamaan tietoaan työstään, poronhoitokulttuurista ja alan historiasta. Porotilojen vierailuohjelmat vaihtelevat, mutta ne tarjoavat vieraille mahdollisuuden tutustua poronhoitajan arkeen, ruokkia poroja ja kokea poroajelun. Mikäli ajoitus on oikea, voit myös liittyä poronhoitajien seuraan ja kokea poronhoidon vaativassa ympäristössä. Tällöin saat ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä nämä upeat eläimet niiden omassa luontaisessa ympäristössään.

saanatunturi enontekiö
By Jarkko Iso-Heiko - Oma teos, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=794589

Tapahtumia

Väärtipäivät

Väärtipäivät ovat Enontekiön kotiseutu- ja mökkiläistapahtuma, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua Enontekiön kunnan palveluihin ja monipuoliseen osaamiseen.

Väärtipäivien aikana voit nauttia markkinoista ja osallistua erilaisiin kulttuuririentoihin. Tapahtuma tarjoaa myös erityisohjelmaa lapsille ja nuorille, joten koko perhe voi osallistua ja nauttia tapahtuman monipuolisesta ohjelmasta.

Lapponia Hiihto

Lapponia-hiihto on vuosittainen hiihtotapahtuma, joka on ollut osa hiihtomaailmaa vuodesta 1978 lähtien, ja se tarjoaa haasteita niin kunto-, kestävyys- kuin kilpahiihtäjille upeissa Tunturi-Lapin maisemissa.

Tapahtumassa on tarjolla sekä puolimatkoja että pitkiä matkoja, ja hiihtäjät voivat nauttia upeista maisemista ja haastavista hiihtoladuista. Lapponia-hiihdon kuninkuusmatkat kulkevat Enontekiön Hetasta ja Yli-Kyröstä Pallaksen kautta Olokselle. Tämä hiihtotapahtuma on suosittu ja arvostettu hiihtäjien keskuudessa, ja se houkuttelee osallistujia ympäri maailman nauttimaan hiihtämisestä Lapin upeissa maisemissa.

Hetan Marianpäivät

Hetan Marianpäivät ovat saamelaisille merkittävä tapahtuma, jonka perinne juontaa juurensa aina 1500-luvulle saakka. Tapahtuma kerää yhteen osallistujia ja esiintyjiä eri puolilta saamelaisaluetta. Ohjelmassa on monenlaista toimintaa, kuten käsityömarkkinat, erilaisia kulttuuriesityksiä ja suopunginheiton kilpailu. Tapahtuman järjestämisestä vastaa paikallinen saamelaisyhdistys, Johhti Sápmelaččat ry. Marianpäivät ovat tärkeä osa saamelaisen kulttuurin juhlistamista ja perinteen vaalimista Enontekiöllä.

Vain 2 -kalaa

”Vain 2 kalaa” -pilkkitapahtuma Kilpisjärvellä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua pilkkikilpailuun toukokuussa, sillä jäät säilyvät Kilpisjärvellä myöhään kevääseen. Pilkkiminen on suosittu harrastus Enontekiön alueella, ja tähän tapahtumaan osallistuvat innokkaat pilkkijät saapuvat paikalle niin läheltä kuin kauempaakin nauttiakseen hauskasta tunnelmasta ja kalastuksesta.

Kilpisjärven Liikuntajuhannus

Kilpisjärven Liikuntajuhannus on perinteinen tapahtuma, joka avaa kesäkauden Kilpisjärvellä. Tämä tapahtuma tarjoaa monenlaista liikunnallista ohjelmaa ja juhlintaa.

Liikuntajuhannuksen ohjelmaan kuuluvat Kilpis-pisterastit, Saanan vuorijuoksu sekä Kilpisjärven juhannushiihto. Näiden liikunnallisten aktiviteettien lisäksi juhannusjuhlaan kuuluu perinteinen juhannuskokko, joka luo tunnelmaa ja juhlan hengen Kilpisjärven kauniissa maisemissa. Tämä tapahtuma yhdistää kuntoilun, kilpailun ja juhlinnan upealla tavalla, ja se on suosittu niin paikallisten kuin vierailijoiden keskuudessa.

Hetan Musiikkipäivät

Hetan Musiikkipäivät on vuotuinen musiikkitapahtuma, joka yhdistää musiikin ja pohjoisen luonnon ainutlaatuisella tavalla ja tarjoaa korkeatasoisia kulttuurielämyksiä.

Musiikkipäivien ohjelmassa on monipuolisia esityksiä, jotka tuodaan lähelle kuulijaa, oli konserttipaikkana sitten autiotupa tai kirkko. Tapahtuma ajoittuu pääsiäisviikolle ja on samalla EU:n pohjoisin kirkko- ja klassisen musiikin tapahtuma. Se elävöittää alueen kulttuuria konserttiensa avulla myös muina vuodenaikoina. Hetan Musiikkipäivät tarjoaa musiikin ystäville upean tilaisuuden nauttia korkealaatuisesta musiikista upeissa pohjoisen maisemissa.

Enontekiö historiaa

Esihistoria: Enontekiön joki- ja järvirannoilta on löydetty kivikautisia esineitä ja asuinpaikkoja. Alue oli vanhastaan saamelaisten maata ja kuului hallinnollisesti Tornion Lappiin.

Asutuksen syntyminen: Enontekiöllä mainitaan 1500-luvulta lähtien kolme saamelaisten talvikylää: Rounala, Peltojärvi ja Suonttavaara. Näiden kylien nautinta-alueet käsittivät Käsivarren alueet. Alueella harjoitettiin aluksi pyyntitaloutta, mutta 1600-luvulla siirryttiin poropaimentalouteen, mikä muodostui alueen vaatimattoman vaurauden perustaksi.

Suomalaista uudisasutusta alkoi syntyä Enontekiölle 1600-luvun puolivälissä. Muun muassa Tullinkisuvannon, Palojärven, Kaaresuvannon ja Vuontisjärven alueille perustettiin uusia asutuskeskuksia. Hetan asutuksen perusti Heikki Hetta 1690-luvulla. Myös markkinoiden pitäminen alkoi 1600-luvulla, ja tärkeä paikka niille oli Lätäsenon suulla sijaitseva Markkinan kylä. Markkinan kirkko perustettiin vuonna 1610 ja uudelleen 1661. Enontekiön kappeli perustettiin osana Jukkasjärven kirkkopitäjää vuonna 1673.

Suomalaisasutus lisääntyi erityisesti 1700-luvun lopulla, mutta alueen asutus pysyi harvana. Porotalous kasvoi merkittävästi 1700-luvulla, ja porojen määrä lisääntyi huomattavasti. Rounalasta tuli poronhoidon keskus, ja kylä jaettiin Ruotsin puoleisiin Lainiovuoman ja Rommavuoman kyliin. Suonttavaara ja Peltovuoma suomalaistuivat 1700-luvun lopulla. Vaikka paimentolaisuudesta luovuttiin 1800-luvun loppukymmenillä, poronhoito säilyi Enontekiön pääelinkeinona.

Itsenäinen seurakunta: Enontekiöstä tuli itsenäinen seurakunta vuonna 1747. Alueen raja Norjaa vastaan määrättiin Strömstadin rajasopimuksessa vuonna 1752. Haminan rauhan jälkeen Enontekiön kirkkopitäjä muodostettiin Muonion kappeliksi vuonna 1812. Vuonna 1852 kirkko ja pappila määrättiin siirrettäväksi Hetan kylään, ja Hetan kirkko rakennettiin vuonna 1864. Kirkko kuitenkin tuhoutui saksalaisten polttamana marraskuussa 1944.

1900-luku: 1900-luvulla enontekiöläiset yrittivät harjoittaa maanviljelyä ja karjanhoitoa, mutta alueen karut olosuhteet tekivät siitä vaikeaa. Toisen maailmansodan jälkeen matkailuun alettiin panostaa, ja Kilpisjärven retkeilymaja liittyi Lapin matkailuun jo 1930-luvulla. Enontekiössä käytiin toisen maailmansodan viimeiset taistelut vuoden 1945 alussa, ja sota tuhosi alueen rakennuskannan lähes kokonaan.

Katso myös nämä: 

Enontekiön kotisivut

Hotellit Enontekiö – Vertaa hotellit sivustomme kautta

By Rauenstein - Itse kuvattu, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4199659