Hotellit Alavieska

Hotellit Alavieksa – Vertaa hotellit Lomakulma.fi

Alavieska on viehättävä matkakohde Pohjois-Pohjanmaalla, tarjoten rauhallisen maalaisympäristön ja ainutlaatuisia elämyksiä luonnossa. Idyllinen maalaiskylä houkuttelee kävijöitä kauniilla maisemillaan ja perinteisellä maalaiskulttuurillaan.

hotellit alavieska
By Estormiz - Oma teos, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9905178

Hotellit Alavieska – Vertaa hotellit sivustomme kautta

Alavieska yhdistää perinteisen maalaisidyllin ja upean luonnon lumoavan harmonisesti. Kylä tarjoaa vierailleen mahdollisuuden paeta kaupungin kiirettä ja uppoutua rauhalliseen maalaisympäristöön. Yksi Alavieskan vetonauloista on sen upea luonto. Ympäröivät maisemat tarjoavat ihanteelliset puitteet luontoretkeilylle ja ulkoilulle. Alavieskanjoki, joka virtaa läpi alueen, houkuttelee kalastajia ja tarjoaa rauhallisen ympäristön rentouttavalle virkistykselle. Luonnon monimuotoisuus näkyy niin vehreissä metsissä kuin aavoilla pelloilla, tarjoten kävijöille mahdollisuuden tutustua Pohjois-Pohjanmaan ainutlaatuiseen ekosysteemiin.

Kylän perinteet ja kulttuuri heijastuvat vahvasti paikallisiin tapahtumiin. Kesämarkkinat tuovat yhteen paikalliset käsityöläiset, taiteilijat ja viljelijät, tarjoten vierailijoille mahdollisuuden maistella paikallisia herkkuja ja hankkia ainutlaatuisia käsitöitä. .

Alavieska kutsuu matkailijoitaan tutustumaan paikalliseen elämäntapaan ja tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja. Pyöräilyreitit ja patikointipolut avaavat mahdollisuuden tutkia ympäristöä, ja talvisin hiihtoladut tarjoavat lumisia maisemia nautittavaksi. Alavieska on paikka, jossa matkailijat voivat todella kokea suomalaisen maaseudun kauneuden ja ystävällisen ilmapiirin.

Vertaa parhaat ja edullisimmat hotellit Alavieskassa

Booking.com
Suositut hotellit ja majoituspaikat Alavieskassa

Alajärvi tarjoaa monipuolisen valikoiman hotelleja, jotka sopivat erilaisiin matkustajien tarpeisiin. Alueen majoitusvaihtoehdot vaihtelevat kodikkaista perhehotelleista moderneihin liikehotelleihin, tarjoten vierailijoille mahdollisuuden valita majoitus, joka sopii parhaiten heidän budjettiinsa ja mieltymyksiinsä. Alta löydät muutamia esimerkkejä Alajärven suosituista hotelleista ja muista majoitus mahdollisuuksista. Muista, että tiedot muuttuvat ajan myötä ja epätarkkuuksia voi ilmetä. Käytä sivun alussa olevaa hakua, jolla löydät parhaiten juuri sinulle sopivan hotellin.

1. Hotel Alvariini

Hotel Alvariini sijaitsee Alajärven pikkukaupungin keskustassa, noin tunnin ajomatkan päässä Seinäjoelta. Hotellissa on mukavuutta tarjoavia palveluita, kuten sauna ja keilarata. Lisäksi hotellissa on ravintola, ilmainen WiFi ja maksuton pysäköintimahdollisuus. Kaikissa Hotel Alvariinin huoneissa on taulu-tv, oma kylpyhuone sekä vaalea ja moderni sisustus. Majoitushintaan sisältyy saunan käyttö, kunhan saunavuoro varataan edellisenä iltana. Keilahallissa on kahvila-ravintola, ja kesäisin asiakkaat voivat nauttia ulkoterassista.

2. Lepikko

Lepikko – Helppoa majoitusta, Easy Accommodation, sijaitsee Alajärvellä tarjoten vaivatonta majoittumista. Majoituspaikassa on terassi ja maksuton yksityinen pysäköintialue. Ähtärin Golfille on matkaa 34 kilometriä. Tässä ilmastoidussa huoneistossa on kaksi makuuhuonetta, olohuone ja täysin varusteltu keittiö, jossa on jääkaappi ja vedenkeitin. Kaksi kylpyhuonetta, joissa on suihku ja hiustenkuivaaja, tarjoavat käytännöllisyyttä. Huoneistossa on myös pyyhkeet ja liinavaatteet. Majoituspaikassa on sauna asiakkaiden käytössä, ja paikan päällä on mahdollisuus grillata. Alueella on myös hiihtomahdollisuuksia.

Hotellit Alajvieska – Löydä lisää majoitusvaihtoehtoja sivun alussa olevan haun avulla

Alavieskan nähtävyydet ja ajanviete

Alajärvi tarjoaa monipuolisia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja vierailijoilleen. Kaupungissa voi nauttia luonnonkauneudesta ja rauhasta sekä osallistua erilaisiin harrastuksiin. Alueen vetonauloihin kuuluvat muun muassa historialliset kohteet, ulkoilumahdollisuudet ja paikallinen kulttuuri. Lisäksi Alajärven ympäristössä on useita retkeilyreittejä ja mahdollisuuksia rentoutua luonnon helmassa.

Alavieskan kotiseutumuseo tarjoaa ikkunan menneisyyteen, ja sen helmenä kimaltelee Pappilan väentupa, jonka arvioidaan nousevan 1700-luvun loppupuolelle. Tämä historiallinen rakennus on toiminut paitsi pappilan palvelusväen kotina myös monenlaisten tapahtumien ja tarinoiden näyttämönä. Värikkään historiansa ansiosta rakennuksessa on heijastunut monenlaisia elämänvaiheita ja toimintoja. Alavieskan kotiseutumuseon laadukas kokoelma lumoaa vierailijan perinteisen talonpoikaisesineistön runsaudellaan, tuoden esiin alueen rikasta kulttuuriperintöä.

Alavieskan kirkkoAlavieskan keskustassa kohoava Alavieskan kirkko on vaikuttava tiilirakennus, valmistunut vuonna 1948. Rakennuksen suunnittelusta vastasi rakennusmestari J. Karvonen, joka loi kauniit piirustukset kirkon toteutusta varten. Kirkon arkkitehtuuri ja rakenteet heijastavat huolellista suunnittelua ja taidokasta käsityötä. Kirkon sydämessä on alttaritauluna upea Kristus-veistos, jonka on veistänyt edesmennyt alavieskalainen taiteilija Huugo Kähtävä. Tämä veistos tuo kirkkoon ainutlaatuista taiteellista kauneutta ja paikallista perinnettä.

Pappilanniemi kätkee Alavieskan keskustaan lumoavan luonnonhelmen Kalajoen varressa, aivan seurakuntatalon ja Omavieskan läheisyydessä. Siellä odottaa mahdollisuus patikoida pitkin viehättävää rantapolkua, ”Filippuksen polkua”, joka kiemurtelee jokirannan syleilyssä. Kaarisillan ylittäminen Pääskynoja-joen yli avaa tien niemen nokalle, jossa levähdyspaikan laavulla voi paistaa makkaransa ja ihailla Haarainkosken ja Koskelan mutkan tarjoamaa lumoavaa jokimaisemaa.

Ryökönkankaan aarnimetsäluontopolku Taluskylän ja Someronkylän yhdystien varrella avaa oven ikivanhaan aarnimetsään, jossa rehevän vanhan puuston huumaava tunnelma vie vierailijan ajassa taaksepäin. Alue sai arvonsa tunnustuksena, kun se nimettiin suojelualueeksi vuonna 1994.

Kiikkukivi Alavieskan Jukulaisella, Akannevalla, on suuri siirtolohkare, jonka historiaan liittyy kiinnostava yksityiskohta – se on ”kiikkunut” pienen työnnön voimasta. Aivan kuin kivi olisi itse kokenut oman tarinansa.

Kunnarin hopiaroopi, kimalteleva aarteemme, odottaa löytäjäänsä Saarenperällä Satu ja Petri Hautakosken talon läheisyydessä, Saarenkyläntiellä 239.

Vanha kataja Kähtävällä, Mattilanperän tienhaarassa maitolaiturin takana, kertoo tarinaansa yli 60 senttimetrin läpimittansa kautta. Se jakautuu noin 160 senttimetrin korkeudessa kahteen haaraan, muistuttaen alueen historian ja luonnon monimuotoisuudesta.

Aktiviteetit

Alavieskanjärven uimapaikka Järvitiellä: Antero Kodiksen maalleen rakentama uimapaikka tarjoaa virkistystä ja rentoutumista Alavieskanjärven rannalla. Alueella on myös hiekkarantaa auringonottoa varten sekä vuonna 2019 valmistunut laavu makkaranpaistoon. 

Alavieskanjärvi: Anttilanrannan virkistysalue Kalajoen rannalla, Alavieskan keskustassa, joen eteläpuolella sillankupeessa. Tikkakosken rannalla löytyy sopivia kalastuspaikkoja ja mukavaa jokimaisemaa. Ranta on valaistu. Anttilanrannassa on myös grillikota ja frisbeegolfrata.

Anttilanranta: Pappilanniemen virkistysalue/puskaparkki Kalajoen rannalla, Alavieskan keskustassa, Pappilanniemen kuntoradan vieressä. Pääsy kuntoradalta ja Kanavatieltä. Iso parkkialue, jossa voi vaikka yöpyä matkailuajoneuvon kanssa. Nuotiopaikka ja pieni hiekkaranta jokimaisemalla.

Puskaparkki: Jussilan kämppä Kähtävällä. Kämpässä voi yöpyä ja pihassa on makkaranpaistopaikka ja ulkohuussi. Kämppää ylläpitää Kähtävän kyläyhdistys. Perinteisesti kämpällä vietetään vuosittain helatorstai-iltaa kyläläisten kesken ja kerran kesässä siellä järjestetään hartaustilaisuus.

Jussilan kämppä: Linnakallion toimintakeskus Taluskylällä. Alue on kehitetty erikoisesti pien- ja erityisryhmien käyttöön ja soveltuu perhejuhlien, kokousten ja koulutustilaisuuksien järjestämiseen sekä vapaa-ajan viettoon ja majoitukseen. Varustusta alueella on savusauna puhdasvetisen lammen rannalla, myös avantouinti talvella, majoitustilat aitoissa ja talossa, matkailuvaunupaikkoja ja teltta-alue, ulkoilmateatteri lauluiltoja ja iltamia varten. 

Linnakallion toimintakeskus: Lumikurun ulkoliikuntakeskus Someronkylällä. Mahdollisuus hiihtää, harrastaa ampumaurheilua, suunnistaa, lenkkeillä ja patikoida. Päärakennuksen alakerrassa suihku-, sauna,- sali- ja takkahuonetilat juhlien, kokousten ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen ja yläkerrassa tilapäismajoitukseen soveltuvia makuusoppeja. 

Lumikuru: Pallokenttä Koulutiellä koulukeskuksen takana Alavieskan keskustassa.

Pallokenttä: Pappilanniemi. Luonnonkaunis ulkoilualue Alavieskan keskustassa Kalajokivarressa seurakuntatalon ja Omavieskan läheisyydessä. Pappilanniemessä voi patikoida jokirantaa kiertävää rantapolkua, Filippuksen polkua, pitkin, ylittää Pääskyojan kaarisillan kautta ja nauttia niemen nokalla, levähdyspaikan laavulla makkaraa paistellen Haarainkosken ja Koskelan mutkan jokimaisemasta.

Pappilanniemen laavu: Petäjälammen alue Someronkylällä. Mahdollisuus retkeillä, patikoida yhdyspolkua Lumikurun ulkoliikuntakeskukseen, kiertää lampea pitkospuita pitkin, kalastaa ahvenia ja haukia, soutaa veneellä, uida lammessa ja avannossa sekä saunoa ja grillata. Varustuksena sauna, grillimökki, pukukopit, vessa ja soutuvene. 

Petäjälampi: Rilkkeen monttu. Suosittu uimapaikka noin kolmen kilometrin päässä Kirkonkylältä Someronkylälle päin.

Rilkkeen monttu: Ryökönkankaan aarnimetsä-luontopolku Taluskylän ja Someronkylän yhdystien varrella, jossa mm. aarniometsämäistä vanhaa ja isokasvuista puustoa. Alue hyväksyttiin suojelualueeksi vuonna 1994.

Ryökönkangas: Valaistut ladut ja jääkiekkokaukalot joka kylällä.

By Tuntematon - Klemetti, Heikki (1927) Suomalaisia kirkonrakentajia 1600- ja 1700-luvuilla, Porvoo: WSOY, pp. 203 ISBN: N/A., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9914782
Alavieskan historiaa

Alavieskan seudulla kukoisti elämä jo muinaisina aikoina, sillä kivikaudella alueella asui ihmisiä, ja arkeologiset löydöt, kuten kirveet ja taltat, kertovat menneiden sukupolvien tarinoista. Takkulan ja Naamakankaan alueilla on paljastunut kivikautisia asuinpaikkoja, joiden mystinen historia herättää mielenkiintoa.

Pitkään seutua hallitsivat lappalaiset, jotka antoivat luonnon ja perinteidensä väistyä keskiajan lopulla. Yläsatakuntalaisten ja hämäläisten erämiesten saapuminen muutti maiseman dynamiikan. Alue kuului aluksi Salon seurakuntaan, mutta vuodesta 1540 lähtien Kalajoen seurakuntaan, joka toi oman leimansa paikalliseen elämään.

Alavieskan tarinaa värittävät myös Jotunin eli Jutilan veljekset, ensimmäiset vakinaiset asukkaat, jotka saapuivat alueelle paeten Kalajoen ankaraa kirkkoherraa. Jutila on yksi Alavieskan vanhimmista taloista, rinnallaan Alala ja Vuotila, jotka muodostavat paikan alkuperäisen sielun.

Vuonna 1733 Alavieska sai alkunsa Kalajoen saarnahuonekuntana, saaden myöhemmin, vuonna 1782, kappelin oikeudet. Itsenäisyys seurakuntana vahvistui vasta vuonna 1870. Kunnan itsenäisyys taas juontaa juurensa jo vuoteen 1866. Elanto löydettiin monipuolisesti maataloudesta ja kalastuksesta, mutta myös tervanpoltto, salpietarin valmistus ja potaskan tuotanto rikastuttivat elinkeinokirjoa.

1800-luvun alussa Alavieskanjärvi kuivatettiin, mikä vaati mittavaa työtä maaston kallioisuuden vuoksi. Kuivatuskanavan rakentaminen Alavieskanjärvestä Kalajokeen oli todellinen ponnistus, joka kuvastaa alueen asukkaiden sinnikkyyttä ja yhteisöllistä voimaa.

Katso myös nämä: 

Alavieskan kotisivut

Hotellit Alavieska – Vertaa hotellit sivustomme kautta

Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=613801