Hotellit Orimattila – Vertaa hotellit Lomakulma.fi
Orimattilasta löydät monipuolisen tarjonnan esimerkiksi paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä, nähtävyyksiä, tapahtumia ja luontokohteita. Kaupungissa on upeita luonnonsuojelumetsiä, uimarantoja, järviä ja maastopyöräreittejä. Taiteen ystäville Orimattila tarjoaa helmiä kuten Orimattilan Taidemuseo, Soile Yli-Mäyryn Taidelinna ja Pullomuseo.
Hotellit Kärkölä – Vertaa hotellit sivustomme kautta
Orimattila sijaitsee Etelä-Suomessa Päijät-Hämeen maakunnassa, ja se tunnetaan vehreistä maisemistaan. Orimattilassa on kauniita luonnonsuojelumetsiä, joissa voi nauttia rauhallisista kävelyretkistä tai haastavammista vaelluksista. Uimarannat, kuten Pyykkinekan ja Kylänjärven uimarannat tarjoavat virkistystä kesäpäivinä, ja maastopyöräreitit houkuttelevat seikkailunhaluisia pyöräilijöitä. Kaupunkia ympäröivät järvet tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia vesiaktiviteetteihin.
Taiteen ystäville Orimattilassa riittää näkemistä. Orimattilan Taidemuseo on tunnelmallinen ja monipuolinen taidemuseo, jossa kävijää odottaa lumoava kokoelma kotimaista kuvataidetta 1800-luvulta 1960-luvulle. Muita kohteita taiteen ystäville ovat esimerkiksi Soile Yli-Mäyryn taidelinna tai Pullomuseo.
Orimattila on myös paikka, jossa voit nauttia herkullisista ruokanautinnoista. Paikalliset ravintolat, kuten pienen pieni Pizzakellari tai Maatila-Liha Meronen tarjoaa puolestaan maittavaa ruokaa ihaniin hetkiin.
Vertaa parhaat ja edullisimmat hotellit Orimattilassa
Orimattilan nähtävyydet ja ajanviete
Orimattilasta löydät nähtävyyksien lisäksi myös ihastuttavia luontokohteita ja erinomaiset mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen. Tarjolla on koskia, luonnonsuojelumetsiä, maastopyöräreittejä, peltoja ja vesistöjä, jotka ovat helposti saavutettavissa ja kaikkien ulottuvilla.
1. Mallusjoen vanha metsä
Mallusjoen vanha metsä, Orimattilan toinen Natura-2000 kohde, sijaitsee Mallusjoen kylän eteläpuolella kumpumaisessa maastossa. Tämä tuoreen ja lehtomaisen kankaan kuusimetsä on säilynyt luonnontilaisena ja sisältää ikääntyneitä kuusia sekä paikoin suuria haapoja.
Alueen pellot pohjois- ja keskiosassa ovat olleet viljelyssä viime vuosiin asti, kun taas eteläpuolen pellot ovat metsittymässä ja kasvavat luontaisesti lehtipuita. Alueella liikkuessa voi aamu- ja iltahämärissä nähdä metsäkauriita.
2. Orimattilan taidemuseo
Orimattilan taidemuseossa voi ihastella kotimaista kuvataidetta 1800-luvulta 1960-luvulle. Museon keskeiset kokoelmat ovat taidesäätiö Ilmari ja Toini Wall-Hakalan kokoamat ja ne esittelevät Suomen taiteen kultakauden suuria nimiä kuten Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela ja Helene Schjerfbeck.
Museossa voi tutustua myös kuvanveistäjä Pentti Papinahon, Essi Renvallin sekä orimattilalaissyntyisten Erkon veljesten tarinoihin. Vaihtuvat näyttelyt tuovat esille ajankohtaisia ilmiöitä ja nykytaidetta.
Kävijöitä palvelee lisäksi museokauppa, joka tarjoaa paikallisten taiteilijoiden uniikkeja tuotteita ja suosittuja museomuistoja. Vuonna 1978 perustettua museota ylläpitää Orimattilan kaupunki.
3. Myllykulmankoski
Myllykulmankoski, tunnettu myös nimellä Virenojan koski, on jyrkähkö vesiputous Porvoonjoen yläjuoksulla. Koskessa vesi virtaa leveän kalliokynnyksen yli, pudoten paikoin lähes pystysuorasti ja paikoin loivasti rinnettä ja kivikkoa myöten alas. Koskella on pituutta yhteensä 190 metriä ja pudotuskorkeutta 6 metriä, josta itse pääputous on noin 3 metriä reilun kymmenen metrin matkalla. Loput pudotuskorkeudesta muodostuvat loivemmista koskista.
4. Töyrylän kartano
Töyrylän kartanohotelli tarjoaa ylellistä majoitusta sekä juhla- ja kokoustiloja Artjärvellä. Hienostuneesti entisöidyt sisätilat ja antiikkiesineet luovat aidon maalaiskartanon tunnelman. Tule ihastumaan ja nauttimaan tästä upeasta kartanosta, joka tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen.
5. Kehräämö
Kehräämö on entinen villatehdas, joka edustaa teollisuusrakentamisen historiaa. Nykyään se toimii monipuolisena kulttuuri-, ostos-, hyvinvointi- ja viihdekeskuksena. Rakennuksen vanhin osa on peräisin 1900-luvun alusta.
6. Orimattilan kotiseutumuseo
Orimattilan keskustassa sijaitseva kotiseutumuseo on viehättävä maatalomuseo, jossa on esillä 1800-luvun ja 1900-luvun alun maatalon arkielämään liittyvää esineistöä. Museo koostuu yhdeksästä eri rakennuksesta, kuten vanhasta myllystä, savutuvasta, kivenhakkaajan mökistä ja kyläsepän pajasta. Museotilat on sisustettu ajanmukaisesti ja kodinomaisesti, tarjoten kävijälle realistisen kuvan sen aikakauden elämästä.
7. Mieliäissuo
Mieliäissuon alue, joka kuuluu Natura2000-verkostoon, koostuu Mieliäissuon ja Kairessuon keidassoista sekä niiden välisestä metsäisestä kannaksesta. Nämä suot ovat tyypillisiä esimerkkejä Rannikko-Suomen kermikeitaista, ja niiden alueella voi nähdä sekä karuja, puuttomia nevoja että monenlaisia rämeitä ja korpia.
Kairessuo on täysin luonnontilainen, ja myös Mieliäissuon luonnontilaisuutta on osittain palautettu tukkimalla ojia. Alueen suot kuuluvat valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan. Mieliäissuon alueella on myös luontopolku, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua alueen monimuotoiseen luontoon.
Orimattilan historiaa
Orimattilan Virenojalla, Myllykulmalta, on löydetty Suomen vanhimmat arkeologiset löydöt, ajoitukseltaan 9070–8670 eaa. Orimattilan historia alkaa seurakunnan perustamisesta vuonna 1636, jolloin se erotettiin Hollolan seurakunnasta.
Isovihan aikana, suuren Pohjan sodan venäläismiehityksen aikana, Orimattilan ja Hollolan seurakunnat yhdistyivät tilapäisesti, ja Orimattilan kirkkoherra Anders Herkepaeus määrättiin keräämään verot myös Hollolasta kirkkoherra Gustaf Bernerin paettua Ruotsiin vuonna 1714.
Pitäjänhallinto korvattiin kunnallishallinnolla vuonna 1865 Suomen suuriruhtinaan asetuksella, ja Orimattilan kunta perustettiin samalla asetuksella. Jatkosodan jälkeen Orimattilaan asutettiin paljon siirtokarjalaisia menetetystä Kirvusta.
Orimattila otti kaupunki-nimityksen käyttöön vuonna 1992. Vuonna 2009 Orimattila päätti pysyä itsenäisenä kuntana eikä osallistunut Päijät-Hämeen kuntaliitosneuvotteluihin. Kuitenkin Orimattilan ja Artjärven kuntaliitos hyväksyttiin yksimielisesti 22.3.2010, ja se astui voimaan 1.1.2011.
Katso myös nämä:
Hotellit Orimattila – Vertaa hotellit sivustomme kautta